Народ, режещ лентичка за откриване на тоалетна, не може да бъде унищожен!

14:35, 29 окт 21 25 3997 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Град с разбити улици, които не са преасфалтирани повече от 30 години, и без улично осветление в редица квартали, преди дни е празнувал откриването на обществена тоалетна. Правилно прочетохте - обществена тоалетна. Не е грешка и не е шега. Макар да звучи като такава. 

В едно малко североизточно градче на име Исперих тържествено е била открита нова тоалетна, чрез рязане на лента и плисване на менче с вода. В присъствието на две красиви, млади моми с носии и венчета от рози. За това разбираме от Facebook пост в официалния профил на община Исперих, придружен от богат снимков материал. 

От него виждаме, че събитието е граничело по фамозност с откриването на новопостроен паметник на културата, музей, библиотека, галерия или магистрала. Липсвал е само свещеник, който да прочете молитва за здраве и берекет, а след това да поръси със здравец, потопен в светена вода, новата придобивка. 

Главни действащи герои са кметът на община Исперих инж. Белгин Шукри и управителят на фирмата строител Иван Иванов. Облечени в елегантни костюми те гордо си благодарят един на друг пред нужника за „значимия принос за подобряването на живота на местната общност“. 

Обществена тоалетна, но не каква и да е, а с редица екстри, по последен писък на модата на обществените тоалетни. Тя е изградена в напълно модерен стил, с материали от най-висок клас и е съобразена със съвременните хигиенни и екологични норми. Снабдена е с колектор за затопляне на водата от слънцето, има обособена мъжка и дамска част, помещение за смяна на памперси на деца, пригодена е за хора с увреждания, а пускането и спирането на водата става чрез фотоклетки, хвалят се от община Исперих. Новата придобивка на града се намира зад автогарата. 

Новината за фамозното откриване обаче предизвика разнопосочни реакции сред жителите на града. В социалните мрежи едни изпаднаха във възторг, че в 21 век са влезли най-накрая в цивилизацията и имат обществена тоалетна. Други пък побързаха да попитат защо никой не го интересува, че гимназията е затворена (поради липса на парно), а фокусът е насочен към един нужник.

Докъде я докарахме една тоалетна да радва исперихските граждани! Жалко нещо, което е естествено и необходимо. Чак сега се открива! Жалко за такава управа, която досега е лишила града от обществен нужник! Е, поправиха си грешката, влязохме в цивилизацията“, пише потребител в социалната мрежа. 

Да лиснеш менче с вода и да сложиш две девойки с носии пред нов КЕНЕФ, е толкова българско, че дори не знам кой ни е най-големият проблем в момента вече“, възмущава се друг гражданин.

Появиха се и предположения, че тоалетната е „Мета“, както социалната мрежа Facebook, която смени името си, след като обяви, че ще създаде „метавселена“. Някои пък попитаха дали на входа ще се изисква зелен сертификат. Други пък се поинтересуваха дали ще е разрешена за ползване, или ще е под ключ, за да не се цапа. 

Нуждата от обществен нужник несъмнено е важна за обществото в 21 век. Защо обаче е такъв приоритет на общината, когато има толкова много неремонтирани училища, улици, като лунни пейзажи и детски площадки със счупени люлки? Никъде в съобщението на общината не е посочена и сумата, която е дадена за въпросната тоалетна. Може би за да не се провокира възмущението на народа от хилядите, дадени за супермодерната тоалетна, докато редица обществени сгради са пред разруха. А дори и това да е начинът на общината и фирмата да зарадват гражданите, на кому е нужно това парадиране?

Миналата година по това време хората трескаво грабеха тоалетните хартии от рафтовете в магазините. От страх, че може да свършат, заради локдауна покрай пандемията от коронавируса. Сега гражданите са във възторг, че имат обществен нужник от последно поколение. Докато в Европа се радват на откриването на музеи, галерии, небостъргачи, мостове свързващи градове и държави, тук в България, хората са щастливи от откриването на една тоалетна. Нещо в ценностите ни е тотално сбъркано, но народ, който реже лентичка за откриването на обществена тоалетна, не може да бъде унищожен!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама