Засилен е контролът на българо-гръцката граница и е въведена забрана за внос на свинско месо. Мерките са предприети, за да не се допусне пренасянето на "африканска чума" по свинете.
На ГКПП "Капитан Петко Войвода" се проверяват щателно автомобилите и техните пътници за наличие на продукти от свинско месо. Мерките са предприети, за да бъде възпрепятствано разпространението на болестта "африканска чума“ по свинете.
На място е д-р Атанас Атанасов от Агенцията за безопасност по храните, който обясни, че ако граничните власти открият такива пратки, те първо се конфискуват, след което средството се дезинфекцира, а задържаните продукти се унищожават чрез изгаряне.
До този момент няма регистрирани нарушения.
На пункта се раздават листовки, в които се разяснява какво представлява болестта и се дават различни съвет. Съветват се пътниците в никакъв случай да не пренасят продукти от свинско месо.
Засилен е контролът и на българо-румънската граница заради огнища на чума по свинете, която е регистрирана в Румъния.
Добави коментар