И шест града ще дишат въздух в пъти над нормата

07:30, 03 дек 18 25 2752 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Големите градове у нас остават в плен на мръсния въздух в следващите дни заради безветрие. По данни на показателя "Air Quality Index" на Европейската комисия тази сутрин концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в почти всеки голям град. Препоръчително е при излизане навън да се носи маска.

Най-опасен въздух дишат в София, Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен, където запрашаването е 2-3 пъти над дреднодневните норми от 50 µg/m3. Вятър, който да разнесе смога, очакваме чак в нощта срещу сряда.

Запрашаването в големи количества затруднява дишането и може да доведе до увреждане на дихателните пътища. Особено чувствителни към тези замърсители за хората с хронични белодробни заболявания.

Ситуацията в София се усложнява допълнително от гъстата мъгла. От Столична община призовават гражданите да оставят личните си автомобили у дома, да ползват градския транспорт и да избягват отоплението на твърдо гориво. Всички буферни паркинги на метрото днес ще работят напълно безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, до изчерпване на капацитета им.

Предупреждението за замърсяванетона въздуха се отнася основно за кварталите „Дружба”, „Хиподрума” и „Надежда”.

"Аз лично ще използвам градския транспорт, за да отида на работа и призовавам всички, които могат, да оставят личните си автомобили в днешния ден", написа столичният кмет във facebook страницата си. Тя съобщи, че от днес КАТ-Пътна полиция ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха.

Пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчни материал. В последните седмици екипи на Столичен инспекторат и полицейските управления направиха 140 проверки в кварталите, с най-много сигнали, това са „Красна поляна“, „Овча купел“, „Подуяне“, „Кремиковци“.

"Продължавам да настоявам парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции, които ние налагаме нямат нужния ефект. Днес проверките на екипите на общината, полицията и РИОСВ ще продължат", добави Фандъкова.

"Зелен билет" ще бъде пуснат ако има превишение на концентрациите на фини прахови частици над 200 микрограма на кубичен метър в поне две от шестте градски станции за измерване в два последователни дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама