Откриват "Мартенски музикални дни" в Русе

12:50, 15 мар 19 / Култура 25 1442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За 59-и път в Русе се открива фестивалът "Мартенски музикални дни". Довечера Русенската филхармония под диригентството на маестро Йордан Камджалов ще представи "Симфония номер пет" на Густав Малер.

"Малер създава също една мания, както я е създал Вагнер в операта през 19 век. Доколкото знам има хора, които идват от Германия, специално от Берлин в Русе да чуят Пета симфония на Малер. Малер е нещо, което ще докосне всеки и ще се скъса завинаги с това клише, че той е недостъпен, елитарен и несмилаем. Това е авторът на човешката душа в широк смисъл", каза Йордан Камджалов преди началото на фестивала, предаде БНР.

Предстоят 16 дни с над 650 участници от три континента, представени в серия от дебюти, оркестрови и ансамблови програми, майсторски класове и изложби.

Фестивалът е повод и за Държавна опера Русе да отбележи своя 70-годишен юбилей с премиерата на "Дон Карлос" от Верди под диригентството на Сунай Муратов. Голяма част от концертите ще бъдат предавани пряко по Българското национално радио.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама