Осъдиха зам.-министър и още двама за източването на железниците

19:30, 18 мар 19 25 1627 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Софийски градски съд постанови три осъдителни присъди по делото за измамна схема с фалшиви документи, с която е източвана Националната компания железопътна инфраструктура.

Ефективна присъда получи бившият заместник-министър на транспорта Антон Гинев. Той е осъден да излежи 11 месеца при първоначален строг режим по дело за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество в особено големи размери.

Като генерален директор на Национална компания  „Железопътна инфраструктура” Гинев е възложил ремонт на пътническата гара в Русе без обществена поръчка и при съмнителни условия.

За виновни по делото бяха признати и бившият директор на НКЖИ Русе- Огнян Георгиев, който е присвоил над 900 000 лв. и бившият депутат от ДПС Илия Илиев, който спомогнал за присвояването на парите. Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Тримата ще трябва да заплатят разноските по делото, а от защитниците им бяха категорични, че ще обжалват присъдите пред апелативния съд.

БГНЕС припомня, че Антон Гинев бе обвинен за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество, от което са настъпили вреди за Национална компания „Железопътна инфраструктура” и ДП ТСВ (подразделение Горна Оряховица) в размер на 4 240 356 лв.

По данни на прокуратурата Гинев сключвал договори по процедура за възлагане на малки обществени поръчки и по процедура на договаряне без обявление, с предварително определени конкретни дружества, в нарушение на Закона за обществените поръчки – ЗОП. Принципите, заложени в закона за публичност и прозрачност, както и свободна и лоялна конкуренция, са били нарушени.

Дружествата, с които били сключени договорите – „Розалия ММ“ ЕООД, „Триумф“ ЕООД, „Енерджи груп 2003“ ЕООД, „Строителство и инвестиции“ ЕООД не изпълнили дейностите, за които са наети на обектите. Въпреки това средствата по договорите в размер на 4 240 356,46 лв. били изплатени. Като основание за плащанията са послужили документи с невярно съдържание, както и неистински документи. След привличането му като обвиняем през юни 2016 г.

Антон Гинев подаде оставка от поста заместник-министър на транспорта и беше освободен от министър-председателя Бойко Борисов.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама