Русенци живеят на тъмно и студено три седмици заради кражба на кабели

11:01, 11 апр 19 25 1185 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В поредната абсурдна ситуация се оказаха жителите на блок в Русе. Почти 200 обитатели на бившето общежитие на АОНСУ живеят на тъмно и студено вече три седмици, предаде Нова телевизия.

В опит да облекчат  ситуацията за малкото останали семейства, от енергодружеството решиха да пускат тока поне през почивните дни. Оказа се обаче, че и това не може да бъде направено, защото някой е откраднал захранващите кабели на сградата.

Кражбата била открита, когато екипи на енергодружеството отишли да пуснат тока на сградата. Изрязани са десетки метри кабели, не само около електрическото табло, но и тези, които са в основите на блока.

Опустошен- така изглежда блокът, в който няма ток повече от 20 дни. Изпочупени са прозорците в коридорите, охранителните камери не работят, асансьорите са запечатани, а заключващият механизъм на входната врата не действа. Повечето семейства са се изнесли. Неколцината останали обитатели през деня стоят навън на пейката, защото било по-топло, отколкото в апартаментите им.

Блокът има дълг от 48 000 лева към енергодружеството, въпреки, че собствениците на апартаменти си плащат тока редовно. Нямат индивидуални партиди.  Собственикът на фирмата-продавач на апартаментите е неоткриваем и живеещите плащат ток по неговата партида. Не знаят чии сметки още се водят на тях. Сега им се очертава нов разход- за възстановяване на откраднатите кабели.

Подаден е сигнал в полицията и оттам са започнали проверка. Стана ясно, че енергодружеството предлага сделка - няколко от собствениците на апартаменти да гарантират с имотите си, че старият дълг ще бъде платен. Така ще пуснат тока в блока и ще открият индивидуални партиди на апартаментите.  Вероятността да се намерят такива гаранти обаче била минимална.

Заради липсата на ток, а вече и на захранващ кабел, няма как да се изпомпи и водата от основите на блока, която се е стичала там, заради липсата на канализация допреди година.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама