Емблематични сгради в седем града светват в синьо за Световния ден на пулмоналната хипертония

08:30, 05 май 19 25 1916 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес Отбелязваме Световния ден на пулмоналната хипертония, наричана още болестта на сините устни. В името на това, като част от кампанията „ДАРИ ДЪХ”, в седем града на България (София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен) различни сгради ще бъдат осветени в син цвят между 20 ч. до 23 ч.

Националният дворец на културата в София ще засвети в синьо за четвърта поредна година, като към кампанията ще се присъединят и други градове, с което ще се покаже съпричастността към проблемите на пациентите с това коварно заболяване. В синьо ще бъдат осветени и сградите на общините в Пловдив, Бургас, Стара Загора, както и Фестивалният комплекс във Варна, екомузеят с аквариум в Русе и параклисът-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен.

Целта на кампанията е да привлече вниманието върху проблемите на хората, живеещи със заболяването пулмонална хипертония („невидимата болест” или „болестта на сините устни”), като същевременно покаже съпричастност към тях и близките им. С тази диагноза се живее трудно, а въздействието ѝ върху качеството на живот е значително. Затова е наложително пациентите да бъдат добре информирани относно ефектите на заболяването, простиращи се отвъд клинично дефинираните симптоми и оказващи въздействие върху практическия, емоционалния и финансов аспект на живот.

„Невидимата болест те превръща в зависим от кислородния концентратор. Не можеш да дишаш и се уморяваш от най-малкото движение. Кислородната маска ти пречи, когато спиш, а изкачването на стъпала се оказва огромно изпитание. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на заболяването се нуждаят от скъпо струваща интравенозна терапия, която спада към т.н. състрадателно лечение, тъй като за тях все още няма лекарства, регистрирани у нас. Единственият шанс за пациентите в терминален стадий на заболяването е двустранна белодробна трансплантация, която към момента не се извършва в България.” – споделя г-жа Наталия Маева, председател на сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония”.

5 май е обявен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 г. В тазгодишната кампания ще се включат над 80 национални асоциации от цял свят. В международен план инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. В България за седма поредна година сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония” е част от световната кампания „Дари дъх“, посветена на това рядко, но коварно заболяване. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама