Областният управител на Русе: Няма прелели реки в община Ценово

16:54, 05 юни 19 25 1421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Към момента няма населени места, които да са застрашени, както не е застрашен нито животът нито имуществото на гражданите в района на община Ценово. Валежите бяха обилни, но коритата на реките не са прелели. Язовирите са в норма, имат достатъчно възможности да поемат предстоящи дъждове. Това заяви областният управител на Русе Галин Григоров, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Направихме проверки със служители на „Напоителни системи” по сигнали за прелели участъци на река Студена, които са в района на община Ценово и Караманово. Не е констатирано преливане, както е подадена информацията със снимков материал от общината. Има заблатени участъци, но към настоящия момент няма преливане на коритото на река Студена, добави още областният управител на Русе.

Река Студена е преляла, стотици декари в Караманово са под вода

По-рано от община Ценово съобщиха, че река Студена е излязла от коритото си и е наводнила обширен район около село Караманово. От общината изпратиха и снимки, но от 2017 г.

От там също така уточниха, че напълно е преустановена производствената дейност в завода за биокомпост. В района е изключено захранването с електричество, за да се предотвратят нежелани инциденти.

„Причина за наводнението са обилните валежи през последните дни и затлаченото корито на реката. Село Караманово се намира в най-ниската част на голям водосборен район. При интензивен дъжд от баирите се стичат кални потоци“, уточни по-рано днес Снежинка Монева, главен специалист „Гражданска защита“ в общинската администрация в Ценово.

Измереното количество на последния валеж е повече от 40 литра на квадратен метър, излял се за по-малко от час. Досега дъждовете превишават няколко пъти обичайната месечна норма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама