Фестивали, състезания и екоакции се организират в Деня на река Дунав - 29 юни

09:00, 29 юни 19 25 3181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фестивали, пленери, екологични акции, изложби, състезание по триатлон, дискусии и градски тържества включва пъстрата програма за Деня на Дунав в България през тази година.

Във Видин организират фолклорен, а в Козлодуй и Никопол – рибен фестивал. В Оряхово ще рисуват върху речни камъни. Традиционни ритуали подготвят за празника в село Байкал. Фестивал на реката ще владее за пореден път град Белене с детски забавления, риболовни и кулинарни състезания. В Гулянци ще има Дунавска викторина. В няколко града ще посрещнат юлското утро на брега на Дунав. В Русе организират природен триатлон, а в Тутракан – регата. Фестивали на китарата и на уличните изкуства ще има в Силистра.

За втора година в рамките на кампанията за 29 юни се провеждат екологични акции от международен проект на фондация „Океани без отпадъци” за почистване на река Дунав от пластмасовите отпадъци. В Козлодуй почистването ще е на 28 юни, а в Долни Вадим – на 29 юни.

В Русе ще се проведе първи по рода си природен триатлон в чест на река Дунав

„Бъди активен за по-безопасен Дунав“ е тазгодишното мото на кампанията. Идеята е да се насърчат живеещите в Дунавския басейн да бъдат активни в опазването на реката и притоците й.

Денят на Дунав се отбелязва на 29 юни – датата, на която е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. Мисията на Деня на Дунав е да привлече вниманието към значението и опазването на реката и притоците й. Организатор на кампанията на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама