Приключва загробването на близо 60 000 прасета в Русенско

13:50, 06 авг 19 25 1393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Приключва евтаназията в два от трите свинекомплекса в Русенско, засегнати от африканската чума, това съобщи bTV.

В петък са загробени и последните от 17 хиляди прасета в Николово, а днес на финала са дейностите от фермата в Бръшлен с 40 000 животни.

Свинекомплексите в Русенско чакат 1,5 млн. лева компенсации

Между селата Българско Сливово и Драгомирово зад царевичните ниви се намира и площадката определена за загробване. Теренът е одобрен, но достъпът до там е ограничен. Трябва да бъдат загробени 17 500 прасета.

Площта е подготвена, но се бавят изкопните дейности. Изкопани са само два трапа, а по преценка на епизоотичната комисия ще са нужни 7-8.

Десислава Танева: Сектор свиневъдство е под огромна заплаха, но няма да се стигне до екокатастрофа

В Николово и Бръшлен се извършва усилена дезинфекция, за да могат да започнат работа възможно най-скоро. Нови прасета могат да влязат там най-рано след 6 месеца.

В Свинекомплекса Голямо Враново умъртвяването и загробването започна в събота, продължава и към момента. Около 3000 са животните до вчера.

Заради чумата по свинете отменят всички масови прояви в Сливо поле до края на август

Властите успокояват, че няма опасност за населението в близост до Сливо поле, където са два от терените за загробване на животни.

„На първия терен, където вече е приключила работа, е ограден и има съответна табела. Там, където още продължава, полицията охранява, докато се направи оградата, живата охрана продължава”, заяви Михаил Чиликов, зам.-кмет на Сливо поле.

Трите ферми ще получат компенсация от държавата за загробване и дезинфекция от общо милион и половина лева.

Бедствено положение и в Свищов заради чумата

От вчера до днес в Българско Сливово са умъртвени 2000 прасета. Заради бавните темпове община Свищов обяви бедствено положение.

"Не търсим финансовата помощ. Търсим експедитивно бързо да загробим животните, за да не предизвикаме някакви проблеми относно високите температури”, обяви Генчо Генчев, кмет на община Свищов. 

В Свищовско се надяват да приключат с евтаназията до края на обявеното бедственото положение - 11 август.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама