"Ориент експрес" ще спре на жп гарата в Русе

10:19, 27 авг 19 / Свят 25 2507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Легендарният "Ориент експрес" ще премине днес през страната ни.

За 22-ри път композицията ще спре на жп гарата в Русе в 12,30, а час по-късно ще отпътува за Варна.

"Ориент експрес" изминава маршрута Париж - Истанбул и обратно само веднъж годишно.  

Тази година цената на билета е около 8000 евро.

Маршрутът и подвижният състав на "Ориент Експрес" са променяни многократно. В миналото няколко маршрута, с леки промени, използват името на „Ориент Експрес“. Въпреки че оригиналният "Ориент Експрес" е нормална международна железопътна услуга, чието име се превръща в синоним на луксозни пътувания. Двата града, които най-силно са свързани с влака, са Париж и Цариград(Истанбул), тъй като са двете крайни точки на услугата по разписание. „Ориент Експрес“ се превръща в пример за лукс и комфорт при пътуване.

През 1977 г. влакът спира да обслужва Истанбул. Маршрутът е променен от Париж до Букурещ, от 1991 г. - до Будапеща, а през 2001 г. маршрутът е съкратен до Виена, като за последен път "Ориент Експрес" минава през Париж в петък, 8 юни 2007 г.

На 14 декември 2009 г. "Ориент Експрес" престава да работи и маршрутът изчезва от европейските железопътни разписания, като се съобщава, че е "жертва на високоскоростните влакове и нискотарифните авиокомпании". Влакът „Венеция-Симплон Ориент Експрес“, частно предприятие на Белмонд, използващ оригинални вагони CIWL от 1920-те и 1930-те години, продължава да пътува от Лондон до Венеция и до други дестинации в Европа, включително оригиналния маршрут от Париж до Истанбул.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама