"Ориент експрес" ще спре на жп гарата в Русе

10:19, 27 авг 19 / Свят 25 1351 Topnovini
1

Легендарният "Ориент експрес" ще премине днес през страната ни.

За 22-ри път композицията ще спре на жп гарата в Русе в 12,30, а час по-късно ще отпътува за Варна.

"Ориент експрес" изминава маршрута Париж - Истанбул и обратно само веднъж годишно.  

Тази година цената на билета е около 8000 евро.

Маршрутът и подвижният състав на "Ориент Експрес" са променяни многократно. В миналото няколко маршрута, с леки промени, използват името на „Ориент Експрес“. Въпреки че оригиналният "Ориент Експрес" е нормална международна железопътна услуга, чието име се превръща в синоним на луксозни пътувания. Двата града, които най-силно са свързани с влака, са Париж и Цариград(Истанбул), тъй като са двете крайни точки на услугата по разписание. „Ориент Експрес“ се превръща в пример за лукс и комфорт при пътуване.

През 1977 г. влакът спира да обслужва Истанбул. Маршрутът е променен от Париж до Букурещ, от 1991 г. - до Будапеща, а през 2001 г. маршрутът е съкратен до Виена, като за последен път "Ориент Експрес" минава през Париж в петък, 8 юни 2007 г.

На 14 декември 2009 г. "Ориент Експрес" престава да работи и маршрутът изчезва от европейските железопътни разписания, като се съобщава, че е "жертва на високоскоростните влакове и нискотарифните авиокомпании". Влакът „Венеция-Симплон Ориент Експрес“, частно предприятие на Белмонд, използващ оригинални вагони CIWL от 1920-те и 1930-те години, продължава да пътува от Лондон до Венеция и до други дестинации в Европа, включително оригиналния маршрут от Париж до Истанбул.

 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.