Продължава умъртвяването на животни в свинекомплекса в Голямо Враново

08:09, 28 авг 19 25 2573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Втори ден продължава умъртвяването на останалите животни в свинекомплекса в село Голямо Враново, Русенско. От ръководството му заявиха, че ще изпълнят заповедта за ликвидирането на огнището на африканската чума по свинете, но се надяват да възстановят производството си възможно най-скоро.

Собствениците заявиха, че сами ще ликвидират останалите им 17 000 животни.

От предприятието смятат, че според европейските директиви е можело да се направи изключение за тях и част от прасетата, които нямат признаци на болестта, да бъдат запазени.

"Ние убиваме здрави животни и че при нас не протича заболяването така, както е протекло в другите свинекомплекси", заяви д-р Миленка Димитрова - управител на свинекомплекса в Голямо Враново, пред БНТ.

Изплащането на обезщетения за умъртвените прасета започва след 1 септември

Управителят на свинекомплекса смята, че справедливото обезщетение на техните загуби трябва да бъде изчислено на базата на оборота от дейността им за последните 3 години.

"И на нас да ни се разреши по най-бърз начин да заредим с животни. Ние настояваме карантината да бъде колкото се може по-кратка - не повече от 2 месеца", каза Димитрова.

Докато това стане в Голямо Враново ще продължават с драконовските мерки по дезинфекция на помещенията и на оборудването в комплекса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама