Приключи умъртвяването на прасетата в свинекомплекса в село Голямо Враново

13:18, 10 сеп 19 25 2557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Приключи умъртвяването на прасетата в свинекомплекса в село Голямо Враново'', това каза на заседание на Епизоотичната комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков, съобщи БГНЕС.

За една седмица са били евтаназирани 5 781 животни, с което общият брой на умъртвените свине в Русенска област е 93 160.

Борисов: Предприехме всички мерки за ограничаване на африканската чума

Междувременно вече 640 стопани са получили обезщетение за доброволно клане и предприети мерки за дезинфекция във връзка с африканската чума по свинете. Не са регистрирани и нови огнища на болестта, съобщиха още от ОДБХ.

Над 2,2 млн. лв. са изплатените обезщетения за умъртвени прасета

Освен в село Юделник, на територията на областта има още три незасегнати ферми с по над 1000 свине – с. Щръклево, с. Писанец и гр. Борово, като в последния обект свинете ще бъдат заклани до една седмица с търговска цел, тъй като са достигнали максималната степен на угояване, а собственикът няма откъде да зареди нови животни.

От ОДБХ напомниха, че когато се спазват мерките за биосигурност и при благоприятна обстановка, стопаните отново ще могат да заредят обектите си.

Два нови случая на чума при диви прасета са регистрирани в Добричко

На заседанието днес стана ясно също, че ловците в Русенско, които готвят протест в края на седмицата, са подали протестна декларация към Министерството на земеделието, откъдето ще изпратят отговори на техните въпроси.

По думите на областния управител Галин Григоров, ще им бъде разяснено какви възможности имат за действие, начините да ловуват и мерките за биосигурност, които трябва да предприемат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама