Омбудсманът настоя работници от фалирало дружество да могат да закупят ведомствените си жилища

14:53, 12 ное 19 25 2307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до НАП, за да защити правата на бивши работници на дружеството „Захар Био“ АД , чиито ведомствени жилища са обявени за публична продан.

Гражданите сезираха омбудсмана с молба за съдействие пред държавните органи да могат да закупят жилищата, в които живеят под наем, които през годините са ремонтирали, стопанисвали и поддържали в добро състояние.

Казусът възниква, след като за въпросното дружество „Захар Био“, е открито производство по несъстоятелност. За покриване на задълженията на фабриката НАП, която е един от кредиторите на дружеството, пуска за продажба шест жилища, извън определените за продан 104.

Омбудсманът апелира НАП за справедливо решение по случая, което да включва възможността най-напред работниците да могат да закупят посочените жилища на достъпни за тях цени.

Доц. Ковачева обръща внимание и препоръчва още да се приложи облекчената процедура при продажба от синдика на жилища с наематели работници и служители, предвидена в Търговския закон.

Моля, да ме информирате в разумен срок за становището си по случая, както и за предприетите действия в защита на гражданите. Като омбудсман, призван да защитава правата на гражданите смятам, че казусът може да бъде решен така, че засегнатите работници и техните семейства да не останат в несигурност и без жилища, особено в контекста на предстоящия зимен сезон“, завършва препоръката си омбудсманът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама