След чумата по свинете: Заселват пробно първата ферма в русенско

20:16, 26 ное 19 25 2910 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В русенско започна възстановяването на свинекомплексите, засегнати от африканската чума по свинете. Промишлената ферма в село Голямо Враново е първата, в която вече са доставени 500 прасета, след като тук бяха унищожени 35 хиляди животни заради заразата, съобщи БНТ.

Производството ще може да започне отново след два месеца и половина, ако не бъде установен нов случай на чума.

Първи случаи на африканска чума по диви свине в Кюстендилско

"На 45 ден се вземат проби от тези животни. Ако са отрицателни, това означава, че вирусът е унищожен по време на дезинфекциите, които са направени. След което тези животни трябва да престоят задължително още 60 дни, без да напускат обекта, и оттам нататък вече поетапно може да бъде населено с животни." обясни д-р Николай Ненов, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ – Русе.

Притеснително е обаче, че вирусът продължава да циркулира в региона – преди 5 дни е установен нов случай на африканска чума на диво прасе.

Започва проверка за замърсяване на площите, където са загробвани прасета

"Докато го има този вирус в околната среда, всеки един – ловец ли ще бъде, гъбар ли, който пребивава в гората и не спази тези минимални хигиенни изисквания, които да предпазят стопанствата от навлизане на заболяването, може да пренесе инфекцията", коментира д-р Георги Дяков – директор на ОДБХ – Русе.

Болестта продължава да се разпространява и в съседна Румъния. От миналата година насам само в окръг Гюргево са установени 269 огнища. В 116 от тях до края на ноември се чака да изтече 45-дневният период след окончателната дезинфекция, за да се вземат нови проби за наличие на вируса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама