Русе заменя въглищата с алтернативно екогориво

15:27, 10 яну 20 / Общество 25 880 Topnovini
Снимка: БГНЕС

Русе, заедно с още пет общини в страната, участва в проект за поетапно минаване от отопление с дърва и въглища към използване на алтернативни екологично чисти източници.

Това съобщи на пресконференция заместник-кметът инж. Димитър Недев. Финансирането е в размер на близо 3 милиона лева, като 60% от средствата са от Европейския съюз, а останалите са осигурени от Общината, предаде БГНЕС. 

Заради мръсния въздух: Русенци си търсят правата с писмо до българските депутати в ЕП

Целта е да се подобри качеството на въздуха. Проектът има две фази – в първия етап ще участват 80 домакинства, а във втория ще бъдат включени и останалите 1388 домакинства. Районите в обхвата на проекта са широк център, „Ялта“, „Войводите“ и части от „Родина“, „Дружба“ и „Мальовица“.

Разработени са критерии, по които всички желаещи да кандидатстват по проекта ще бъдат оценявани и одобрявани.

Основната цел на проекта е да се намалят фините прахови частици на малко над 22 тона на година, като за първия етап – 1,2 тона, а за втория – 20,89 тона. За тази цел, Община Русе ще замени уредите, които се използват за отопление в домакинствата.

Подаването на документи започва на 15 януари и ще продължи до 16 март, съобщи началникът на отдел „Екология“ в Община Русе Василена Николова. Задължително условие е кандидатите да се отопляват на твърдо гориво. Във формуляра се посочва видът на уреда, с който се отопляват.

Временна комисия ще проучва замърсяването на въздуха в Русе

При одобряване, те ще бъдат предавани на Общината за рециклиране, за да не могат да бъдат използвани повторно. При желание за отопление на газ, кандидатите трябва да предоставят и становище от газоразпределителното дружество. Две седмици след изтичане на срока за кандидатстване ще бъде ясен списъкът на одобрените бенефициенти.

Всички необходими документи и условия за кандидатстване по проекта могат да се видят на интернет страницата на Общината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи