Тараклийският университет може да стане официално филиал на Русенския университет

16:44, 18 фев 20 / Култура 25 3328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съвсем скоро Тараклийското държавно висше училище може да стане официално филиал на Русенския университет. По този начин, ще има достатъчно време, за да се създаде необходимата организация за прием на студенти и още през следващата академична година да започне обучението по различните специалности, предаде БГНЕС.

Вече са ясни параметрите на двустранното сътрудничество между България и Молдова за присъединяването на висшето училище в Тараклия към Русенския университет. По него работят от Министерството на образованието, външно министерство и президентството, заедно със съответните институции от Молдова.

„Споразумението между двете държави вече е пристигнало в Молдова. Очакваме в най-скоро време да получим някакъв знак от там. Нещата определено мога да кажа, че вече са тръгнали. Те са необратими“, заяви ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев.

Там ще бъдат открити нови специалности, които ще отговарят на потребностите на бизнеса от кадри. Те ще могат да бъдат променяни, съобразно нуждите. Очаква се, след като Тараклийското висше училище стане филиал на Русенския университет, да бъде обхваната и българската диаспора в Молдова и Украйна.

На пресконференцията Академичното ръководство на Русенския университет представи и инициативите, с които висшето училище ще отбележи 75-та годишнина от основаването си. Кулминацията на честванията ще бъдат на 11, 12 и 13 ноември тази година. Очаква се тогава да във висшето училище бъде открита нова учебна зала на бъдещето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама