Няколко българи и един италианец чакат резултати за коронавирус

21:50, 26 фев 20 25 7430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трима души, пристигнали от Италия, са хоспитализирани в шуменската болница. Взети са им проби и за коронавирус, съобщи БГНЕС.

Пациентите са били в Ломбардия и са се върнали в България преди 3 дни с кола. Момче и момиче на 23 и 20 г. са потърсили помощ в Спешното отделение, като са се оплакали от треска и парене в очите. Те веднага са били поставени под карантина.

По-късно от РЗИ са издирили и тяхната спътничка, която не е имала никакви оплаквания. Жената също е хоспитализирана. Пациентите са в добро общо състояние, а резултатите за наличие на коронавирус се очакват в петък.

Италиански гражданин е приет за наблюдение в габровската болница с висока температура и хрема, съобщи Нова телевизия. Мъжът е собственик на шивашка фирма в града и се е прибрал в понеделник от Италия.

Той не живее в наблюдаваните за коронавирус области, но превантивно е настанен за наблюдение. Състоянието му не е тежко, потвърди управителят на лечебното заведение д-р Минко Михов. Направени са му тестове за COVID-19. Резултатите ще излязат след два дни.

Във Велинград също има мъж със съмнения за коронавирус. 32-годишен мъж от Велинград се е върнал от Рим на 23 февруари. Развил е грипоподобни симптоми и ще бъде изследван за коронавирус. От болния ще бъде взета проба, която ще се изпрати за изследване в референтната лаборатория, съобщи д-р Фани Петрова, директор на РЗИ Пазарджик.

Едва тогава ще стане ясно дали в случая става въпрос за коронавирус. Семейството на мъжът е под карантина, както и учениците от училище „Димитър Гачев“ и една студентка от Китай. Никой от тях обаче няма симптоми на заболяване. "В момента има втори пик и на грипа, който познаваме, което усложнява ситуацията. Не трябва обаче да се всява паника", категорична е д-р Фани Петрова.

Първи случай на коронавируса в Гърция

"Двама души са постъпили във ВМА тази нощ, след като са се върнали от пътуване. Поставени са под наблюдение", заяви началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски. "И двамата имат минимална симптоматика. За всички, пристигащи от чужбина от рискови зони, старанието на системата е да ги поеме под карантина. За всички, които нямат признаци на болест, трябва да имат домашна хигиена", поясни Мутафчийски, цитиран от БГНЕС.

От думите му стана ясно, че има втора вълна на грип тип Б. Той добави, че се появяват фалшиви новини от Румъния, че Русе е пламнало с коронавирус, няма такова нещо.

Дете на една година ще бъде изследвано за наличието на новия коронавирус Covid-19. Това съобщиха междувременно от Инфекциозната клиника на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, предаде БТА. От 10 дни детето е с висока температура и ларингит, а преди да постъпи в детското отделение на здравното заведение е било в Мюнхен.

Нямаме доказан пациент с коронавирус в България. Негативни са резултатите от тестовете, изпратени от Пловдив, Сливен, Габрово, както и на двама души от Военномедицинска академия (ВМА). 

Резултатите от изследванията за коронавирус на двете жени, настанени в русенската болница, са отрицателни. От лечебното заведение съобщиха за БНТ, че те са в стабилно състояние. Настанени са изолирани в Инфекциозното отделение и лекарите следят тяхното състояние.

Двете жени, на 20 и на 41 години, бяха приети във вторник в отделението на болница „Канев”. Те са потърсили медицинска помощ, след като са се завърнали от Италия, т.к. са били със симптоми на настинка и грип.

Хора под карантина в четири области на страната

В Пловдив четирима души са изследвани за наличието на вируса. Трима от тях са хоспитализирани след завръщане от Италия. Четвъртата пациентка е освободена за домашно лечение, след като й е направен тест. Под карантина в домовете си остават и 20 ученици и двама преподаватели от Математическата гимназия в града, които са били на Апенините по програма "Еразъм".

Други двама души са изолирани в Бургас с оплаквания за висока температура и респираторни проблеми след пътуване до Северна Италия.

В Сливен под домашно наблюдение остават завърналите се от родината си китайски граждани, собственици на ресторант в града.

„По цял ден седим заключени и чакаме информация. Вратите са заключени, целият персонал е с маски. За съжаление за нас маски няма, ходихме да питаме многократно до рецепцията”, разказа за Нова телевизия Виктория Захариева, която е блокирана в хотел в Тенерифе заради заразен с коронавирус.

По-рано стана ясно, че заразените с коронавирус в хотел "Коста Адехе палас"  вече са четири. Освен италианския лекар, положителна проба са дали съпругата му, както и двойка, която е пътувала с тях. 

В сила са извънредните превантивни мерки срещу коронавируса у нас. Термокамерите по летищата вече са на всички терминали и е създаден алгоритъм за действие при евентуална криза.

"Теоретично има от какво да се тревожим. Аз смятам, че няма да избегнем случай на коронавирус в България, въпрос на време е, при тези интензивни обмени на хора в Европа", заяви пред БНТ ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към БАН доцент доктор Андрей Чобанов.

Според него хубаво е обаче да се види статистически какви хора боледуват - главно доста възрастни хора с изключително много хронични заболявания, почти няма деца и млади хора сред боледуващите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама