Разраства се огнището на COVID-19 в Дома за възрастни хора в Русе

13:51, 01 авг 20 25 2466 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Огнището на коронавирус в дома за стари хора „Възраждане“ в Русе се разраства, съобщи bTV. Днес са установени още 33 нови случая, като 32 са на обитатели на институцията, а 1 е на социален работник от персонала.

Броят на заболелите от коронавирус в дома достигна 90 човека, а двама от тях починаха въпреки усилията на лекарите. До момента 83-ма потребители на социалната услуга са заразени с коронавирус, както и седем души от персонала.

270 нови случая на COVID-19, 9 души са починали

Болните със симптоми са в лечебни заведения, а 21 от положителните без оплаквания са под карантина в сграда извън града. Останалите се изолират в самия дом.

„Хората, които са отрицателни проби, се настаняват в стаи на първия и на втория етаж, а тези, които са положителни, запълваме капацитета на четвъртия. Ако се наложи, ще слезем и на третия етаж“, обясни Катя Петрова, дирекция „Социални дейности“ в община Русе.

Според Ани Венкова, директор на дом „Възраждане“, хората в дома проявяват разбиране към ситуацията – стоят по стаите и дори не излизат на двора, което е улеснение за персонала.

Притесненията са свързани именно с персонала, който недостига. Затова от общината ще искат от социалното министерство допълнителни възнаграждения.

До момента не е ясно откъде е дошла заразата. А от общината не приемат обвиненията, че са неглижирали проблема.

В дома живеят общо 240 души, които се тестват от началото на седмицата. До момента са взети 164 проби, следващата седмица ще се изследват и останалите потребители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама