България се готви за Йордановден

09:00, 04 яну 19 25 4382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България се готви за един от най-древните християнски празници- Богоявление (Йордановден), който се чества на 6 януари.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата.

С литийно шествие и с Богоявленски водосвет Русе ще отбележи Йордановден.

Русенският митрополит Наум ще отслужи на 6 януари сутринта литургия в катедралния храм "Света Троица". След това - в 11.00 часа, пред църквата ще бъде поставено началото на литийното шествие, като официалната церемония ще се състои на брега на река Дунав. В чест на празника ще бъде строена почетната рота под музикалния съпровод на Общинския духов оркестър. 

Богоявленският водосвет също ще бъде извършен от Русенския митрополит Наум. Желаещите да се включат в надпреварата за изваждане на кръста от река Дунав ще могат да се запишат за участие час преди церемонията. Условието е да са пълнолетни, като от съображения за сигурност ще бъдат допуснати максимум 15 души. 
От местната управа съобщават, че късметлията, който хване Богоявленския кръст, ще получи халат и парична награда от кмета на Русе Пламен Стоилов.

С Велик водосвет и освещаване на войнските знамена в Ловеч ще бъде отбелязан Йордановден. Традиционното честване на Богоявление - 6 януари, ще започне с Василиева света литургия от 9.00 часа в приземен храм "Въведение Богородично" при катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий".

В 11.00 часа пред катедралния храм празникът ще продължи с Велик водосвет и освещаване на войнските знамена. Участие ще вземе почетен строй на военнослужещи от Военно формирование 24430-Троян, Военно формирование 24480-Ловеч и представители на Национално дружество "Традиция" - регионални клонове Априлци-Троян-Севлиево, Плевен и Ловеч.

Хвърлянето на кръста в река Осъм ще стане от пешеходния мост до площад "Екзарх Йосиф Първи".

Богоявленският кръст ще бъде хвърлен в Каварна от буна-2 в морската зона на града за празника. На морския бряг ще бъде отслужена света литургия, след което отец Василий Селемет ще хвърли Христовото разпятие в морето.

Всички смелчаци, стига да са навършили 18 години, могат да се преборят за кръста като се запишат за ритуала в храма "Успение Богородично" или на самия празник преди литургията, посочват от общинската администрация.

В празничния ден общината ще организира безплатен превоз за гражданите като автобусът ще тръгва от автогарата на всеки 30 минути с първи курс в 10 часа, а от 12 часа пътниците ще бъдат извозвани обратно към града, информират от кметската управа.

В Пещера за поредна година ще бъде спазена традицията, свързана с празника Йордановден. На 6 януари на езерото в градския парк ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет и ще бъде хвърлен кръстът, съобщават от общината.

Водосветът ще отслужат архиерейският наместник на Пещерска духовна околия отец Любомир и енорийските свещеници. След ритуала в катедралния храм "Св.Димитър" ще има Богоявленски концерт. Той се организира от читалище "Развитие-1873" по проект Агора и е финансиран от Общински фонд за подкрепа на местни инициативи под егидата на кмета на Община Пещера Николай Зайчев.

В Сливен от 8 часа ще бъде отслужена празнична литургия в храм ''Св. София''. От 11 часа ще има водосвет на бойни знамена на площад ''Панайот Хитов''. 11:20 ч. от площад ''Панайот Хитов'' до новия мост на ж.к. ''Кольо Фичето'' ще тръгне литийно шествие. От 11:30 ч. до новия мост на ж.к. ''Кольо Фичето'' ще се състои Велик Богоявленски водосвет, освещаване на водното естество и изваждане на Светия кръст от водите на Новоселска река.

На 6 януари от 10.30 часа, в местност „Паметниците“, край Свищов ще се проведе традиционното скачане в река Дунав за богоявленския кръст. За трета поредна година под звуците на родопски гайди ще се извие празнично хоро, в чест на един от най-големите християнски празници - Йордановден.

Отец Михаил ще направи молебен за здраве и ще хвърли кръста в студените води на втората по дължина европейска река.Желаещите да участват в надпреварата за богоявленския кръст, е необходимо да се запишат на 6 януари от 9.00 часа в Спортен комплекс „Свищов“, където ще им бъде направен медицински преглед.

По традиция, бъчва с вино от Винарна Свищов ще допринесе за празничното настроение на всички участници, а големият огън край реката Дунав и ще ги сгрее в студения януарски ден.

Литийно шествие се организира и в Кюстендил по повод Богоявление от 11.00 часа. Началото му ще бъде от катедралния храм "Свето Успение Богородично" и ще продължи до Железния мост над река Банщица. На брега на реката ще бъде отслужен водосвет, след което ще се състои ритуалът по изваждането на богоявленския кръст от водите на реката. 
До 6 януари продължава записването на всички желаещи да участват в ритуала. Записването става в катедралния храм в града. В ритуала участват само православни християни, припомниха от общинския отдел.

Община Шумен и Командването на Шуменския военен гарнизон организират тържествен водосвет на Богоявление.

Ритуалът по освещаване на българскитебойни знамена и светини ще започне в 11.00 часа на 6 януари, неделя, пред сградата на Община Шумен. Празничният водосвет ще бъде отслужен от свещеноиконом Красимир Капитанов от храма „Свети Три Светители“ в Шумен.

По традиция празникът на Йордановден започва в 9.00 часа със Света божественалитургия за здраве и благополучие на българския народ, която ще бъдеотслужена във всичкишуменски храмове.

След освещаването на българските бойни знамена и светини пред сградата на общината кметътЛюбомир Христов ще присъства и на хвърлянето на Богоявленския кръст от 12 часа на Шуменското езеро.

В Плевен по утвърдена традиция ритуалното хвърляне на кръста на големия християнски празник Богоявление - Йордановден, ще се извърши във водите на р. Вит в района на Историческия мост край града от 12:30 часа.  Победителят, хванал пръв кръста, ще получи парична награда от Общината.

В Монтана кръстът ще бъде хвърлен във водите на езерото "Монтанезиум".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама