Шуменци ще могат да наблюдават Марс от тази вечер

14:35, 11 яну 19 25 1394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

,,100 часа астрономия“ е озаглавена последната инициатива на Международния астрономически съюз, който през 2019 година отбелязва 100 години дейност.

В тази организация участват астрономи от цял свят. Част от тях са и българи, някои завършили Шуменския университет ,,Епископ Константин Преславски“. Университетът има над 20 инициативи, които ще се проведат през тази година във връзка с голямата годишнина. 

,,За вчера бе предвидена една от тях – наблюдение на слънцето с телескопите, разположени в Астрономическата обсерватория на университета, но облачното време попречи това да се случи. Тази нощ обсерваторията ще работи за вечерни наблюдения и се надяваме небето над Шумен да не е облачно“, каза пред БНР проф. Диана Кюркчиева от Шуменския университет.

"Желаещите да заповядат в 18 ч. днес за първото нощно наблюдение за годината, като гражданите и учениците ще имат възможност да наблюдават планетата Марс с 15-сантиметровия телескоп. Ако групата е по-малобройна, в наблюденията ще се включи и 25-сантиметровият телескоп", посочи тя.

Астрономическата обсерватория на Университета се намира на Шуменското плато. За дневни наблюдения, тя е отворена в сряда, четвъртък, събота и неделя, а за вечерни и нощни - в петък. За посещения

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама