Шуменски ученици спечелиха международна награда по астрономия

19:30, 15 фев 19 25 1186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трима ученици от Математическа гимназия спечелиха награда в конкурс на Европейската асоциация за астрономическо образование и Южноевропейската астрономическа обсерватория, съобщиха от училището. 

Екатерина Петкова, Мария Иванова и  Нихат Енчев от единадесети клас на ПЕГ „ Н. Й. Вапцаров”, гр. Шумен, участваха в конкурса „ Хвани звезда”  на Европейската асоциация за астрономическо образование и Южноевропейската астрономическа обсерватория.

Повече от 15 години  инициаторите  на това състезание провокират младите хора  да разширяват  хоризонта на  астрономическите си знания и умения чрез работа в екип и творчески решения.

Шуменските ученици изследваха влиянието на атмосферното налягане върху вторичните космични лъчи.  

Експерименталните данни са   получени чрез  детекторите на РУСАЛКА Распределенная Установка для регистрации Атмосферных Ливней/, комплекс  към Обединения институт за ядрени изследвания в град  Дубна.   

Докладът с резултатите от изследванията „Космични лъчи” е класиран на престижното второ място в Catch a star 2018. 

Южноевропейската астрономическа обсерватория изпрати наградите в училището на младежите. На 18 февруари, от 12 часа директорът на училището ще им връчи сертификати за участие и те ще имат възможност сами да разопаковат интересните пакети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама