Нови случаи на Африканска чума в Шуменско

16:15, 15 окт 19 / Общество 25 1207 Topnovini
1

Нови положителни проби за Африканска чума по свинете са регистрирани в Шуменско. Те са взети от диви свине, отстреляни по време на ловен излет край селата Сини вир и Венец, съобщава БГНЕС.

Това е поредният случай на заболяването, установен при диви животни. Във върбишкото село Менгишево бяха открити 19 трупа на глигани, а пробите, взети от тях, показаха наличие на Африканска чума. Това наложи обработване на периметър около огнището и създаване на зони за безопасност.

Според инж. Муса Кязъм, директор ДГС-Върбица, всеки ден има присъствие на служители на Държавно горско стопанство Върбица, които извършват претърсване в подзона А.

Извън подзона А по график ще се извършват претърсвания съвместно с Ловно-рибраското дружество Велики Преслав. Дни след това при редовен ловен излет са отстреляни диви прасета, чийто проби също се оказали положителни. Животните са убити от ловци на 90 километра южно от първото огнище.

Петко Шареноков, зам. Областен управител Шумен, съобщи, че животните са убити в района на рибарските дружинки край Венец и Сини вир.

Пробите на убитите животни са положителни, съобщи д-р Катя Райкинска от ОДБХ-Шумен. "Съвместно с колегите от СИДП и ОБДХ се издирва месото, то е в хладилници, ще бъде събрано, обезвредено и унищожено. Ще се направи и дезинфекция", допълни Райкинска.

През миналата седмица положителни проби бяха взети и от регистриран обект за отглеждане на свине от порода „Източнобалканска свиня“ в Смядово.

Това е третият случай на болестта в стада в региона, като вече са загробени близо 250 животни.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 152 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.