Наполовина празен язовир и в Шумен

17:47, 27 дек 19 / Общество 25 1880 Topnovini

Наполовина празен язовир и множество течове по довеждащия водопровод на Шумен. Така градът с най-скъпата досега вода посреща Нова година, съобщи БГНЕС.

За множество течове, които спомагат за по-бързото изпразване на язовир Тича, сигнализират местни. Водоемът захранва както Шумен и Велики Преслав, така и съседния областен център Търговище.

Удължават бедственото положение в Перник

„Около 30 шахти ли е имало, колко е имало на язовира? Сами си направете сметка, ако е текло с години, какви загуби са претърпени”, алармира Боян Ганчев, който често дежури срещу бракониери на язовир Тича. Именно той забелязва, че нивото започва да спада бързо, започнал да търси къде изчезва водата и стигнал на шахтите на ВиК.

Мъжът подава сигнали на 112 за откритите течове. От ВиК-Шумен отговориха, че знаят за 3 от авариите.

Отстранявали сме ги частично под налягане – колкото можем сме спрели течовете, но по-добър ремонт може да се случи единствено и само при спиране на водата и източване на водопровода”, заяви Иван Иванов, началник район Велики Преслав - ВиК-Шумен.

Местят проблемния водопровод от пернишкия завод „Стомана“

„При всички случаи трябва да се отстранят течовете, независимо какво е нивото на Тича. Тъй като тия загуби, мисля, че влизат и в сметките на хората”, заяви Боян Ганчев.

Иван Иванов е категоричен, че загубите на вода няма как да доведат до режим.

Борисов тръгна по следите на загубената вода в Перник

От ВиК-Шумен предвиждат отстраняването на проблемите да се случи през първата половина на януари. А заради източването на системата вероятно Шумен ще остане поне за ден без вода.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 206 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.