Щети за около 10 млн. лв. за свинекомплекса в Никола Козлево

12:57, 04 яну 20 25 3436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Потвърдено е наличието на африканска чума по свинете в индустриална ферма в шуменското село Никола Козлево и предстои да бъдат умъртвени 24 500 прасета, стана ясно след днешното заседание на областна епизоотичната комисия. На него присъстваха изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) професор доктор Паскал Желязков и директорът на Центъра за оценка на риска професор Георги Георгиев, съобщи БНР.

Нов случай на африканска чума в голям свинекомплекс в Никола Козлево

Основната задача, свързана със случая в Никола Козлево, е ликвидирането на африканската чума по свинете във ферма на „Бони холдинг“, като същевременно трябва да се разбере по какъв начин вирусът е проникнал. Проверката на място в свинекомплекса е показала, че всички мерки и защити са осигурени и са се спазвали.

Едно от предположенията е, че вирусът може да е пренесен чрез гризачи, тъй като фермата се намира в гориста местност. Отпада вариантът африканската чума да е пренесена от домашни прасета, тъй като в близост няма домашни стопанства.

Професор Георгиев бе категоричен, че ако не се открие причината, то опасността ще продължи като бомба със закъснител, и когато дойде време в предприятието да се отглеждат нови прасета, вероятността там отново да избухне африканска чума ще бъде съвсем реална.

На заседанието на областната епизоотична комисия в Шумен бе прокуристът на холдинга Цветан Илиев. Той увери, че хората, които работят  там, които са около 70, ще останат на работа. Посочи обаче, че икономическите загуби за самата фирма ще са в изключително голям размер, около 10 милиона лева.

В края на миналата година, отново в Шуменско - в Бял бряг, бе засечено огнище на африканска чума по свинете от източнобалканската порода. Също в края на 2019 г., на 30 декември, бяха регистрирани първично възникнали огнища, също в село Бял бряг, а в началото на 2020 година на 2 януари бе регистрирано и огнище на чума по дивите свине в землището на шуменското село Бяла река.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама