Висока скорост е причината за влаковата катастрофа в Хитрино

13:34, 14 яну 20 25 2016 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Единствената причина за влаковата катастрофа в Хитрино е високата скорост. Това заяви пред шуменския съд днес проф. Мая Йорданова, вещо лице, изготвила експертиза за състоянието на жп пътя на гарата в селото между стрелките с номера 1 и 5, съобщи БНР.

При взрива преди три години загинаха седем души, разрушени бяха къщите в района.

Взривилата се в Хитрино цистерна не е била годна за експлоатация

Влакът щеше да мине безпроблемно, ако се движеше с 40 километра в час, а не с двойно по-висока скорост“, каза професор Йорданова. Причината за инцидента не е в железопътния път, въпреки че състоянието му не е добро, обясни тя. Физическите сили, действали на композицията, са довели до обръщането на шести вагон.

"Вещото лице се изрази, че подсъдимите са си правили експеримент с влизането с тази скорост. За мен това не е експеримент, просто никой не е управлявал влака. Скоростта е нараствала безконтролно и влакът е извършвал неуправляемо движение", каза адвокатът на пострадалите при взрива в Хитрино Николай Димитров.

Изслушването на професор Мая Йорданова е заради промяна в заключението на предходна експертиза, наложена от нови документи по делото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама