Висока скорост е причината за влаковата катастрофа в Хитрино

13:34, 14 яну 20 / Общество 25 559 Topnovini
снимка: МВР

Единствената причина за влаковата катастрофа в Хитрино е високата скорост. Това заяви пред шуменския съд днес проф. Мая Йорданова, вещо лице, изготвила експертиза за състоянието на жп пътя на гарата в селото между стрелките с номера 1 и 5, съобщи БНР.

При взрива преди три години загинаха седем души, разрушени бяха къщите в района.

Взривилата се в Хитрино цистерна не е била годна за експлоатация

Влакът щеше да мине безпроблемно, ако се движеше с 40 километра в час, а не с двойно по-висока скорост“, каза професор Йорданова. Причината за инцидента не е в железопътния път, въпреки че състоянието му не е добро, обясни тя. Физическите сили, действали на композицията, са довели до обръщането на шести вагон.

"Вещото лице се изрази, че подсъдимите са си правили експеримент с влизането с тази скорост. За мен това не е експеримент, просто никой не е управлявал влака. Скоростта е нараствала безконтролно и влакът е извършвал неуправляемо движение", каза адвокатът на пострадалите при взрива в Хитрино Николай Димитров.

Изслушването на професор Мая Йорданова е заради промяна в заключението на предходна експертиза, наложена от нови документи по делото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще сте дисциплинирани ли ако облекчат мерките срещу COVID-19?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 107 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.