Инж. Недялков: Проблемът не е, че язовир "Тича" е наполовина празен, а разходът от авариите

14:02, 17 яну 20 25 1980 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ремонтните дейности по магистралния водопровод на Шумен продължават и днес, предаде БГНЕС.

В края на деня в Шуменско може да има вода

В сряда вечерта се спука главният водопровод и това доведе до преждевременен старт на планиран ремонт. В четвъртък ремонти са направени на 13 места, днес се работи на нови 12. А сутринта бе спряно и водоподаването от язовир "Тича" към друг областен град – Търговище. По трасето също ще се извършват ремонти.

Два дни отне работата по най-голямата авария, в близост до шуменския квартал Дивдядово. "Там районът е свлачищен и предполагам, че свлачището я е предизвикало. Подменяме част от водопровода и сложността са точно тези заварки, които трябва да се направят и там трябва да бъде укрепен ската, който предизвиква тези аварии", каза управителят на ВиК Шумен Илиян Илиев.

Състоянието на близо 50-годишният водопровод е плачевно. А това, че минава над 15 пъти под река Камчия и различни тунели, затруднява поддръжката му. Оказва се, че не авариите са най-големият проблем.

"Има риск не само при отстраняване на авариите, но и при пълненето. Покрай тези течове, които има – налягането в тръбата е по-ниско, когато се отстранят по-големите аварии, налягането ще се вдигне и е възможно да се получи хидравличен удар и да се получат нови аварии", обясни инж. Райко Недялков.

Специалистът коментира и намаляващия обем на главния водоизточник на областните центрове Шумен и Търговище. Язовир "Тича", който е наполовина празен.

„Обемът на вода не е застрашителен, проблемът е, че никой не може да каже колко е разходът от авариите. Ако ги отстраним тези аварии, този обем би стигнал за 3-4 пъти по-голямо време”, каза още инж. Райко Недялков.

Инж. Недялков посочи, че спад в нивото се наблюдава и при други водоеми. Причината, според него, е цикъл от сушави години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама