Древна църква в Сливенско се нуждае от средства за реставрация

17:30, 03 яну 19 25 1230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Храм „Св. св. Кирил и Методий“ в сливенското село Блатец се нуждае от средства за ремонт и реставрация.

Църквата е построена преди Освобождението на България и осветена от първия Сливенски митрополит. Сега жителите на селото събират средства, за да върнат на храма първоначалния му вид, съобщи пред Радио „Фокус“ енорийският свещеник отец Михаил Тенев.

По думите му жителите на селото се надяват със събраните средства да възстановят първоначалния вид на стенописите на храма. Той добави, че близо 20 000 лева са нужни за изографисването на църквата, като целта е стенописите да бъдат възстановени почти в оригиналния си вид. До момента са събрани около 1400 лева.

„Храмът е от 1872 година, осветен е от първия сливенски митрополит Серафим през 1874 година, четири години преди Освобождението на България", каза още отец Михаил.

По думите му храмът е построен от местните хора на доброволни начала и е изписан от неизвестни зографи. От 2012 до 2014 година е ремонтиран със съдействието на Дирекция „Вероизповедания“, като е обновен покривът и вътрешната част.

Отец Михаил посочи, че стенописите са били в много лошо състояние. Автори на проекта за възстановяването им са сливенски художници, сред които Александър Дойчинов и Мартин Маринов. В църквата се пази и копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица Керкирска, дарена от бесарабска българка с корени от селото. Дарението е извършено през 2016 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама