Мария Габриел в Сливен: Цифровите технологии могат да помогнат на пчеларите в борбата с пестицидите

10:30, 08 май 19 / Политика 25 1094 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В рамките на дебата за новата ОСП и бъдещото предложение за бюджет в  новия програмен период, увеличението на средствата по националната програма за пчеларство е със 70%. България от 1,2 млн. ще получава 2,1 млн. евро. Това каза по време на среща с пчелари в Сливен еврокомисарят по Цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, която е водач на листата на ГЕРБ/ЕНП.

Според нея остава предизвикателството за смъртността на пчелите, за това е необходимо пчелари и земеделци да обединят силите си, защото цифровизацията може да предостави инструменти, от които се нуждаят и двете страни.

На европейско ниво е необходима забрана на неоникотиноидите и въвеждане на нови технологии, чрез които много по – бързо, с помощта на изкуствен интелект, ще се установява периметъра на действие и ще се подава сигнал по –бързо. Изкуственият интелект е нещо, което звучи много далечно, но вече е тук. Той може да помогне на стопанството да бъде по-интелигентно, по-прецизно и по-конкурентоспособно. В същото време да бъде и ключът към един от най-сериозните теми за пчеларите – пестицидите“, каза Габриел.

Според еврокомисар Мария Габриел новите технологии могат да бъдат много полезни, защото пчеларите разполагат с огромен обем от данни – състоянието на почвата, за околната среда, чистотата на въздуха, метеорологичните условия. „Тези данни могат да им позволят да оптимизират производството си, както и да им носят приходи като работят с научно –изследователските центрове и земеделците. Изкуственият интелект може да помогне селското стопанство да бъде по-интелигентно и да се говори за прецизно земеделие. Общите приложения и платформи могат да предоставят информация на земеделските стопани и пчеларите, за да подобряване на координацията помежду им, както и възможността за бази 
данни и цифровите иновационни хъбове.

По програмата за ОСП ще има финансиране и за такива дейности“, обясни еврокомисарят.
Пилотните проекти за новите технологии в земеделието за 2016 и 2017 година са били на стойност 40 млн.евро, заради силния интерес към тях за периода 2018 – 2020 година на разположение ще са 160 млн. евро. По програма „Хоризонт Европа“ за първи път ще има 10 млрд евро за иновации в земеделието, каза още Мария Габриел.

Срещата в Сливен, на която присъстваха пчелари от съседните области, се проведе по инициатива на кандидата за евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Камен Костов, който отглежда 200 биологични пчелни семейства.

„На мен се падна честта да водя най-подготвения отбор в кампанията за избор на депутати в новия ЕП. Продължаваме да работим за каузата  България в ЕС“, каза още Мария Габриел.
На срещата присъства и народният представител от ГЕРБ, и председател на Комисията по земеделие и храни в НС Десислава Танева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама