Гл. комисар Николай Николов: Пожарът край сливенските села е овладян

19:43, 29 авг 19 25 2626 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Към момента пожарът край сливенските села Еленово, Сокол и Радево е локализиран. Това каза на брифинг директорът на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Той изказа благодарност към екипите и поясни, че се доизгасяват отделни огнища. В борбата с огнената стихия само днес са участвали 8 пожарни екипа, 20 служители на горското стопанство, верижна техника. Вчера помощ на наземните екипи бе оказана и от хеликоптер на ВВС. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Пожарът в Новозагорско е овладян

Стихията е засегнала площ от около 1500 дка борова и широколистна гора и лесонепригодни площи, както и 700 дка обработваеми полски масиви.

„Изключително сложен пожар, за чието овладаяване бяха положени огромни усилия. Имаше критичен момент, вчера, когато огънят бе спрян на метри от къщите в село Сокол. Благодарение на бързата реакция на екипите, работата на доброволците и доброто взаимодействие с местната власт не е допуснато разрастване на огъня и нанасянето на допълнителни материални щети“, заяви комисар Николов.

Той поясни, че допълнително от вчера в селата Радево, Еленово, Полско Пъдарево, Сокол и Омарчево са отправени полицейски служители със задача да наблюдават и съобщят при усложняване на обстановката и при необходимост да окажат съдействие за евакуиране на населението.

До 16 часа днес в ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са получени над 100 сигнала за произшествия, от които 80 са пожарите, извършени са и 18 аварийно-спасителни дейности. Към момента екипи на пожарната участват в локализирането и ликвидирането на 40 произшествия.

Обстановката се следи с повишено внимание, като ГДПБЗН има готовност да реагира на всеки подаден сигнал. По данни на НИМХ не се очаква промяна в метеорологичната обстановка и индексът за пожароопасност остава висок. За утрешния ден на територията на 15 области той е най-високата, червена степен – а именно във Велико Търново, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Русе, Добрич, София, Софийска, Перник, Кюстендил,Пазарджик, Пловдив, Благоевград и Хасково.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама