Експерти за ареста на пастора: Хората му вярват, защото ги изважда от дъното

09:51, 16 сеп 19 25 3318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„През последните години в тази махала на Сливен правихме изследвания за трафик на хора и сексуална злоупотреба с деца. Излезе и информация за дейността на пастора, той не за първи път е в България. Бил е тук и преди 5-6 години, още тогава се е знаело за неговото минало на педофил. Местните хора не искат да свидетелстват срещу него. Това не е проблем на гетото, а на държавата и на липсващите институции”. Това обясни в предаването „Тази сутрин” Алексей Пампоров, доктор по социология и доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Пасторът Даниел Хъл беше арестуван в сливенския квартал „Надежда”, където живее от години. Той има присъда във Великобритания за педофилия, а британската телевизия BBC имат репортаж за неговите престъпления. Той вече е обвинен в блудствени действия с четири деца и остава за постоянно в ареста. Жителите на квартала подкрепят пастора и отричат обвиненията за блудство.

„Има огромен проблем в тази част на махалата, където е направил църквата”, посочи той. По думите му там хората живеят в изключително мизерни условия, а когато човек успее да им предостави баня, легло и храни децата им, те наистина виждат в него глътка свеж въздух.

„Те му вярват на този човек, той за тях е нещо добро, а държавата ги е изоставила. Цялото му семейство живее в махалата – нещо, което никой българин няма да направи, дори сестра му е бременна от местен човек”, каза още доц. Алексей Пампоров.

„Българското законодателство е противоречиво в това отношение”, обясни доцентът за случаите на педофилия. „След 14-годишна възраст Наказателният кодекс казва, че тези действия не са незаконни, ако са консенсусни. Имаме 600 детски брака годишно, които прокуратурата разрешава. Половината от тях не са на роми, а на българи”, обясни Алексей Пампоров.

„Затова искахме да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция – тя щеше да забрани детските бракове, както и да се иска по-строг мониторинг на такъв тип практики”, заяви още той. Според него има родители, които очевидно нямат капацитет да разпознаят насилието над техните деца.

„Когато едно общество е капсулирано и е сведено до ниво на базови потребности, тогава много лесно се манипулира. Възгледите вървят на ниво черно или бяло. Ако той е с нас и ни дава всичко, което имаме като потребност, значи е много добър човек. Един вид има месианство”, обясни и Александра Петрова – детски психолог. По думите й, ако този човек беше подходил по друг начин, нямаше да бъде толкова добре приет. Същото е и с децата, посочи тя.

„Този човек си е намерил рай и си го е купил”, коментира тя. Хората там явно силно са се вкопчили в този човек, който ги изважда от дъното, затова нямат критично отношение, каза още психологът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама