Стои ли бивш кмет на Сливен зад случая с чума по свинете?

11:12, 02 окт 19 25 3781 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кольо Милев
Кольо Милев

Съмнения за инсценировска покрай първия случай на чума по свинете в сливенско разтърсват областта.

Фактологията по случая се размива все повече, а на преден план излизат редица въпроси. Умрялото прасе е диво и е намерено край пътя най-малко три дни след смъртта му по сигнал на дете. Път, който далеч не е безлюден, а миризмата на разлагащо се диво прасе е трудна за пренебрегване.

Всичко това “удобно” се случва в началото на предизборната кампания и буквално дни преди началото на ловния сезон, който е провален и се отлага заради случая на чума.

Според ловджии от района, два месеца преди случая директорът на горското стопанство в Сливен, Димо Димов разгневено “се изпуска”, че ловният сезон няма да се състои, защото “все ще се намери някоя болна от чума свиня”.

"Пророческите" думи са казани пред голям брой свидетели от едната от двете враждуващи ловни дружинки в сливенско. Скандалът между тях е с давност от няколко години, превърнал в личен, а с началото на предизборната кампания е и политическо оръжие на бившия кмет Кольо Милев, който е шеф на едната от тях.

Спорът е за ловно поле, което двете дружинки не могат да си поделят вече три години, но на 2 септември съдът се произнася в полза на дружинката, която не е под контрола на Кольо Милев и ловното поле е отдадено на другата, без право на обжалване.

Кандидатът на БСП е обещал на своите, че това няма да допусне това и че той е гарантът. Не за първи път думата на претендента за кметския стол олеква, но този път бившият генерал е обещал на ловджиите, че ако те няма да имат ловни полета, то никой в региона няма да има.

Ситуацията става още по-заплетена, тъй като заразеното прасе не е намерено в естествения му хабитат. Специалистите уверяват, че болните животни търсят водоизточници, а починалото е открито на разклон, близо до града.

И освен въпросите защо прасето се е появило точно там изникват и нови - кой го е подхвърлил, защо би го направил и може ли едно животно да изиграе важна роля в предизборната кампания.

Оказва се, че приближените на Кольо Милев са се решили на нестандартния ход не само за да попречат на другите ловци, но и за да подпомогнат предизборната му кампания. От една страна, подхвърленото прасе трябва да принуди държавата да забрани лова и управлението да търпи негативи.

От друга - антагонизира цялата гилдия на ловджиите в региона, които се настройват негативно, че не могат да се отдадат на хобито си. Така едно умряло прасе постига целите на червения кандидат - за пореден път да покаже, че стои над закона, и да подмени важните теми в предизборната кампания, обслужвайки личния си интерес.

Предизборният щаб на БСП в Сливен отказа да подпише предложеното им споразумение за честни и почтени избори и според сливналии вече започва да си служи с методите на евтиния политически PR. 

Въпреки че вчера в рамките на града се случи нелеп инцидент, отнел живота на жена от ромски произход, Кольо Милев не отложи предизборния си концерт. Нещо повече - в него използва деца, което е грубо погазване на етичните норми.

Политически анализатори смятат, че това ще е тонът на кампанията, който БСП ще задава в региона. Противопоставянето и яхването на скандали ще е основният ход за промяна на нагласите на сливналии преди вота. Към момента обаче няма социологически изследвания, които да покажат дали подходът на Кольо Милев ще има успех.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама