Слухове за отнемане на деца всяха паника в Сливен преди вота

18:50, 27 окт 19 / ИЗБОРИ 2019 25 1212 Topnovini

7 октомври. Шесто училище в Сливен. Слух вдига на крака стотици родители от квартал „Надежда”. Убедени са, че децата им ще бъдат взети. От държавата. И от несъществуващата Стратегия за детето, съобщава bTV.

„От нашите пастори тръгна целият слух”, признава баща от квартала. Опитите да се свържем с проповедниците се оказаха неуспешни.

 

Срещу „стратегията” застават и религиозни застъпници от столицата. „Нямаме за какво да се чувстваме виновни, само защото излязохме на едно мирно шествие и пуснахме песничката „Детство мое”, категорична е Жана Георгиева от Национално женско движение „ЕСТИР”.

 

Дни наред преподаватели, медиатори и социални обясняват по къщите,че тревогата е фалшива „Все едно бяхме на война, докато говорихме с родителите, докато си дойдат децата на училище”, описва ситуацията медиаторът от 6ОУ Маргарита Георгиева.

Днес дворът на школото е пълен с деца.

За Михаил от Сливен ситуацията ключът е скрит другаде: „Пасторите далавера правят, знаеш ли защо? Карат хората да гласуват за еди-коя си партия (…) По принцип, вземат пари (…) От партиите”. По думите му местните лидери вземат по 50 лева на глас, но до хората стигат най-много по 10-20. Не смята, че това някога ще се промени.

А за Шесто училище случилото се е просто горчив урок. „Ако ще гласуване, ако ще – някакво друго масово мероприятие, трябват им неграмотни хора,които лесно се манипулират”, коментира учителката Стефка Минева.

В квартал „Надежда” живеят над 25 000 души, право на глас имат около 8000.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 171 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.