Отложиха делото за убийството на 6-годишната Кристин от Сотиря (ОБНОВЕНА)

11:40, 09 яну 20 / Крими 25 1383 Topnovini

Съдът в Сливен отложи делото за убийството на 6-годишното момиченце от село Сотиря, съобщи bTV. Обвиняемият Мартин Трифонов поиска съкратено съдебно следствие, а близките на детето заведоха граждански искове за 600 000 лв.

Обвиняемият запази мълчание в коридорите и в съдебната зала, където близки на детето дойдоха да подкрепят семейството. Майката на убитото момиченце поиска обезщетение от 400 000 лв., а бабата и дядото - по 100 000 лв.

Делото ще се гледа по реда на съкратеното следствие и ще продължи на 30 януари с показанията на съдебния лекар.

21-годишният Мартин Трифонов е обвинен за убийство на малолетно дете по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Второто обвинение е опит за изнасилване по чл. 152 от НК, за което се предвижда от 10 до 20 години затвор. Третото обвинение е за блудство с малолетно дете, като предвиденото наказание е от 5 до 20 години "лишаване от свобода".

Без съкратено следствие за тежки убийства

Първото заседание е подготвително, като на него се изяснява дали има допуснати процесуални нарушения, искания за доказателства и др., предава БТА. След това съдът насрочва заседание по общия ред в едномесечен срок с призоваване на свидетели и вещи лица. По това дело няма да бъде допуснато съкратено следствие, заради промяната в закона, която забранява такава процедура при умишлено причиняване на смърт, посочи говорителят на Окръжен съд - Сливен съдия Мартин Данчев, който е и докладчик по делото.

Престъплението беше извършено на 15 август, като Трифонов бе заловен след почти 24-часово издирване на следващия ден и бе ранен след като оказал съпротива. Случаят доби широк обществен отзвук, като на няколко протеста и бдения граждани поискаха отмяна на съкратеното съдебно следствие и доживотен затвор без право на замяна за убиеца на седемгодишната Кристин.

Обвиняемият Мартин Трифонов ще бъде докаран под конвой в сливенския съд, където вече го чакат близки на момиченцето.

"Очаквам да получи доживотна присъда без право на замяна и да има справедливост и възмездие за моето малко Криси. Един цял български народ сме се борили за тази доживотна присъда. Дано съдебната система осъзнае, че наистина той трябва да я получи на първо разпоредително дело", заяви бабата на Кристин.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 169 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.