Община Сливен бe домакин на среща на кметове от РАО „Тракия“

10:40, 14 сеп 20 25 2192 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

Община Сливен бе домакин на среща на кметовете от Регионалната асоциация на общините „Тракия“. На провелото се разширено заседание на Управителния съвет, чийто председател е кметът Стефан Радев, бяха засегнати актуални въпроси, свързани с инструментите за финансиране на важни за общините проекти, епидемиологичната обстановка към момента, социалната политика и инвестициите в различните общини. Сливенският градоначалник запозна участниците с едни от най-значимите факти и събития от историята на града под Сините камъни, социално-икономическото развитие на общината през годините, както и настоящите и бъдещи проекти за реализация.

Като тема, която изисква все по-широк дебат и задълбочен анализ, кметът Радев постави политиката по интеграцията на малцинствените групи.

„Действащата към момента политика, свързана с приобщаването не дава конкретни решения и видими резултати. По-скоро трябва да се насочи към териториален принцип на намеса, според който определени териториално обособени райони, да бъдат предварително дефинирани, така че да бъдат измерими и предприетите мерки, и резултатите от финансирането, което се отпуска от държавата за провеждането на тази политика“, подчерта кметът Радев. Според него така ще има по-голяма прозрачност и постигнатите резултатите ще могат да се измерват и анализират.

В рамките на заседанието беше дискутирана и темата за децентрализацията на местното управление в различните аспекти и търсене на механизъм за увеличаване на собствените приходи на общините. По думите на изпълнителния директор на РАО „Тракия“ - проф. Иван Върляков, ако има децентрализация, ще бъде отключен потенциалът на всяка отделна община и тя няма да бъде толкова финансово зависима, както от държавния бюджет, така и от европейско финансиране. В тази връзка кметът Стефан Радев подчерта, че ако бъде постигнат този процес на реформа и местната власт разполага с по-голяма финансова самостоятелност, на гражданите ще бъдат спестени допълнителни или по-високи данъци и такси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама