Откриване на новия храм „Св. Йоан Кръстител“ в Бинкос

10:20, 25 сеп 23 / Регионални новини 25 602 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

В Бинкос днес бе открита новата и първа за сливенското село църква. Светата обител ще носи името „Св. Йоан Кръстител“. Датата не е избрана случайно. На 23 септември там от години се провежда традиционният събор, който събира жители, гости и приятели на старите българските традиции. Сред гостите на днешния двоен празник бе кметът Стефан Радев, който подари на новооткрития православен храм икона на Свети Йоан Кръстител. Той поздрави кметския наместник на селото Минко Банков за усилията да осъществи съкровената мечта на жителите на Бинкос да се радват на света обител. Литургията за откриване на храма бе водена от Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей.

Източник: Община Сливен

„Точно преди четири години тук бе положен първият камък на православния храм „Св. Йоан Кръстител“. Днес той вече е завършен и за мен е удоволствие заедно да споделим този паметен момент. Радвам се, че в село Бинкос, което досега не е имало църква, вече ще има едно свято място, в което жители и гости ще намират утеха, вяра и надежда, ще изживяват своите специални мигове на усамотение, на смирение и тишина. Щастлив съм, че в община Сливен днес тук отвори врати още едно“, заяви сливенският градоначалник. Той отбеляза със задоволство, че през последните години българите са започнали да възраждат духовните традиции и почит към святото, към църквата.

Източник: Община Сливен

„Като Община винаги сме се стремели към това и сме подкрепяли всяко такова начинание. Поетапно отпускахме средства за ремонта и изграждането на редица църкви в населените ни места, което тече и в момента. Ще продължаваме да подкрепяме такива инициативи. Строителството на този храм е общо дело, в което се включиха много хора. Тук е моментът да им благодаря! Пожелавам на всички така, както бяхме обединени за построяването на храма, да бъдем единни и занапред, в постигането на още общополезни каузи! “, заяви още Стефан Радев. Кметът пожела на присъстващите и семействата им здраве, сполука, късмет, приятни моменти през днешния ден на събора и Свети Йоан Кръстител да ги закриля.

Кметският наместник на Бинкос и домакин на събитието Минко Банков отбеляза с възторг, че през днешния ден се сбъдва една съкровена мечта на местните жители, да имат свято място, където да се чувстват по-близо до Бог, да отправят молитвите си, да изповядват разкаянията си, да търсят утеха и да благодарят. Той благодари на Община Сливен, на Сливенска митрополия и на всички дарители и съмишленици, участвали в изграждането на храма.

Източник: Община Сливен

„Нека вярата ни прави по-добри, по-състрадателни, по-човечни. Да ни е честит новият храм!“, заяви още Минко Банков.

Сред официалните гости бе председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, който подари напрестолен Кръст за олтара на църквата. Празникът уважиха още зам.кметът Румен Иванов, общински съветници, кметове на населени места, кметски наместници, местни жители и техни гости.

Градежът на църквата започна през 2019 г. на предоставен от Община Сливен терен и с благословията на Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий. Поетапното й изграждане през изминалите четири години става възможно благодарение на дарители, с финансовата подкрепа на Община Сливен, със средствата и труда на местни жители.

Изографисването на „Св. Йоан Кръстител“ е дело на иконописеца Живка Вълкова. С дърворезбата на църковния иконостас се заема Йордан Русев.

Източник: Община Сливен

Днешният празник продължава с фолклорна програма с участието на Детски-юношески фолклорен ансамбъл „Тракийче“ и оркестър „Хаджии“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама