Стефан Радев: Щастлив е всеки, който имаше възможност да се докосне до мъдростта и добротата на Дядо Иоаникий

16:50, 12 яну 24 / Регионални новини 25 1403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сливен изпрати своя владика. Катедралният храм „Св. Великомъченик Димитър“ беше тесен, за да побере всички, архиереи, свещеници, монаси и православни християни, които изпратиха Дядо Иоаникий, който напусна земния си път на 9 януари.

Поклонението пред паметта му започна в следобедните часове на 10 януари. Вечерта беше отслужено монашеско опело от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей и свещеници от Сливен. От сутринта на 11 януари започнаха прощални песнопения и молитви. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, избран от Светия синод за наместник, отслужи заупокойна света литургия и опело на митрополит Иоаникий, в съслужение с митрополити от страната.

Снимка: БГНЕС: Антон Тодоров

Великотърновски митрополит Григорий прочете слово от името на Българския патриарх Неофит и Светия синод за тежката загуба на „изрядния архипастир“, „високодуховен архиерей“, „ревнител за единството на Църквата“ … - Иоаникий. „Дълголетното му служение като архипастир в Сливенска епархия и плодовете от неговия труд го поставят редом с имената на най-големите архиереи от най-новата история на Православната ни църква – достоен приемник и продължител на делото на именити предшественици", се казва в словото.

Кметът на Сливен Стефан Радев заяви, че загубата е не само за Сливен и епархията, но и за цяла България. От името на жителите на Сливен той благодари за възможността да познава и общува с митрополит Иоаникий.

„Името му няма да се забрави в Сливен. Той ще остави светла и дълбока диря в нашата история. Беше човек, който говореше тихо, но чийто глас се чуваше силно. Иоаникий беше истински водач, какъвто трябва да бъде всеки един пастир за стадото си. Щастлив е всеки, който имаше възможност да се докосне до неговата мъдрост и до неговата доброта“, каза Радев.

Кметът на Бургас Димитър Николов също присъства на опелото и сподели, че Иоаникий му е давал съвети да се грижи с любов за хората.

„Личните ми срещи с него ме впечатляваха с неговата доброта, включително позитивна увереност в бъдещето и в любовта на хората“, каза Николов.

Да се простят с него дойдоха също председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, кметове на общини, общински съветници, заместник-кметове, ръководители и членове на държавни институции, много миряни от Сливен и региона.

С литийно шествие тялото на владиката беше изведено до последния му дом - в двора при олтара на храм „Св. Димитър“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама