Младежи от Центъра за настаняване от семеен тип в кв. „Сини камъни“ мечтаят да учат в университет и планират бъдещето си

13:10, 22 яну 24 / Регионални новини 25 1279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С усмивка и ведро настроение потребителите в Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания посрещат всеки ден.Децата и младежите, които се намират в момента там, се радват на 24-часова топла грижа и уютна среда.

Социалното заведение е поредното, което попада в подетата от Община Сливен информационна кампания за различните социални услуги, които тя предлага. Основната цел и идея е да се повиши информираността сред жителите на общината, заинтересованите лица и техните близки, които имат нужда от подкрепа от социалната сфера.

Източник: ОБЩИНА СЛИВЕН

Центърът е изграден по Проект „Детство за всички“. Открит е през 2014 г. Капацитетът му е до 14 деца и младежи на възраст от 3 до 18 г. В момента там са настанени 12 деца. За тях се грижат социален работник, възпитател и 8 детегледачи. Изхранването се осигурява от външен доставчик.

Двуетажната сграда на Центъра разполага с всекидневна с кухня и трапезария, хол с 3 спални помещения с баня и тоалетна. На втория етаж - 2 холни помещения, 8 спални помещения с бани и тоалетни и дворно пространство за дейности на открито.

На всеки от потребителите се осигуряват здравни грижи, тъй като голяма част от тях постъпват без личен лекар, без извършени профилактични прегледи, без поставени имунизации. Задача на екипа на Центъра е да осигури на всеки от тях личен лекар и стоматолог, споделя възпитателят Тонка Канева, която от 6 години е част от екипа.

Лятната ваканция голяма част от потребителите прекарват в домашен отпуск при биологичните си семейства или при близки и роднини.

Източник: ОБЩИНА СЛИВЕН

По отношение на образованието на децата Канева посочи, че те се радват на необходимата подкрепа и подходяща за тях среда. Част от тях се обучават в СУ „Йордан Йовков“, други - в хореографска паралелка в СУ „Константин Константинов“ и Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“. Тя отбеляза със задоволство, че те се учат добре, като някои от тях постигат много добри резултати и висок успех. Сред тях са Катя Маркова и Йоана Димитрова от центъра, които мечтаят да завършат училище и да продължат образованието си в университет.

Всички деца и младежи имат възможност да се включват в разнообразни дейности и занимания - спортни, културни мероприятия, участия в ателиета, честване на лични и национални празници. В свободното си време те посещават паркове и близки местности, организират се екскурзии, летни лагери.

Източник: ОБЩИНА СЛИВЕН

За по-добрата социализация на потребителите, постъпвайки в Центъра, Тонка Канева сподели, че екипът използва съпътстваща социална услуга. Работят съвместно с Младежки дом, с Центъра за социална рехабилитация и интеграция, с Комплекса за социални услуги за деца и семейства, където получават психологична подкрепа. С тях по индивидуални програми работят специалисти - специални педагози и психолог.

„Стараем се по всякакъв начин да заменим семейната грижа, обичта, която родителите дават и с радост виждам, че нашите деца много добре се социализират“, завърши Тонка Канева.

Видео-материал за дейността на центъра може да видите на посочения линк: https://www.facebook.com/obshtina.sliven/videos/282211328205129

Информационната кампания на Община Сливен продължава.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама