Няколко селища в Смолянско останаха без ток, ограничения през проходите в областта

10:05, 24 яну 19 25 1418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няколко селища в община Смолян са без ток заради обилните валежи от дъжд и сняг през нощта. От 30 до 50 см е новата снежна покривка в Смолянско след последното денонощие валежи, има въведени редица ограничения по пътищата, съобщи зам. областният управител Адриан Петров.

През проходите „Рожен“, „Превала“, „Пампорово“ всички моторни превозни средства трябва да бъдат с вериги заради продължаващият обилен снеговалеж. „Рожен“ и „Превала“ са забранени за камиони с маса над 12 тона, с ремаркета и полуремаркета. Вече има сигнали за закъсали автомобили.
 
Допълнително трафикът на „Превала“ бе затруднен, след като машини на пътно-поддържащата фирма се закачиха и движението беше спряна за известно време.
 
„Един след друг са вървели ротор, багер и песекарка, при разминаване с друга машина и се закачили греблата им. Няма никакви щети, не може да става въпрос за катастрофа, движението е било отпушено за минути“, коментира зам. областният управител на Смолян Адриан Петров.
 
Временно е затворен пътя между смолянското село Момчиловци и Лъки заради паднали дървета, екипи разчистват пътните платна.

Активирано е и свлачище на пътя Смилян – Рудозем, но пътя е отворен в едното платно, като също екипи  на пътно-поддържащата фирма са на място и разчистват. Заради тежкият сняг и скъсани електропроводи има редица населени места в областта без електрозахранване.
 
70-сантиметрова снежна покривка се натрупа тази нощ в района на пътя Батак-Доспат, съобщават от Областното пътно управление. На мястото са изпратени машини, които почистват и опесъчават. Има вероятност участъкът да бъде затворен за движение за автомобили над 12 тона.
 
По останалите републикански шосета в Пазарджишко няма ограничения.Около 10 см е снегът по високите части  - Юндола, Каратепе, а на Панагюрски колонии е около 3-4 см. Навсякъде настилките са почистени и обработени. Пътищата са проходими, но мокри.
 
С особено внимание се наблюдава участъкът от магистрала „Тракия“ от 55-ти до 69-ти км, в района на Горно и Долно Вършило. Там е по-студено, а и участъкът е с повече мостове и надлези. Те също са обработени и безопасни, уверяват от Пътното.
 
Без електричество са смолянските села Виево и Кутела, чепеларските Ситово и Лилково, както и кв. „Езерово“ над Смолян. По информация на Адриан Петров, е имало и сериозен валеж от дъжд в Източната част на Смоланско, в района на Златоград, заради което се очакват повишаване на речните нива в района.
 
„Нощта премина без сериозни инциденти, няма опасност засега и относно нивата на реките, следим обстановката“, коментира още зам. областният управител на Смолян.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама