НАП вече се е свързала с почти всички българи, при които има критично изтичане на данни

14:20, 26 юли 19 / Политика 25 1460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

НАП вече се е свързала с близо 180 българи, които са най-силно засегнати от изтичането на лични данни и им се предлага помощ, обяви вицпремиерът Томислав Дончев в Смолян.

НАП се обажда на 189 души с пълни данни в хакнатите бази

Той определи пробива в масивите на НАП като тежък киберинцидент, но посочи, че най-тежкият възможен вариант би било някой да влезе вътре и да променя или унищожи данните, което ще означава истинска катастрофа.

НАП пусна приложението за проверка на изтеклите лични данни

По думите му ситуацията е по-особена, защото приходната агенция е публична институция. А наложената на НАП глоба ще се плати от публичните приходи.

НАП: Не се налага смяна на документите за самоличност, ако личните ни данни са хакнати

Една глоба се плаща от публичните приходи, т.е. от данъци. Само, че това не е единственото наказание. За целия теч на данни ще се установи кой е виновен, всички служители от най-ниското до най-високото ниво, и ще бъдат предвидени наказания. Само, че в момента приоритет е овладяването на ситуацията, заяви Дончев, цитиран от БГНЕС.

Откриха над 500 хил. е-мейли с пароли в компютрите на фирмата, хакнала НАП

По отношение на другите лица, включително и аз проверих себе си, пише, че съм свързано лице със сина си, което едва ли е някаква новина. Има единният ми граждански номер, което не е добре, но все пак ЕГН-тата са защитена информация от две години, каза още той.

Дончев отново коментира, че България дава много малко пари за киберсигурност и трябва да бъдат взети мерки за по-добра защита на данните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама