Илияна Йотова: Aко не се делим и сме заедно, винаги ще успяваме

14:05, 06 сеп 19 / Политика 25 3967 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Големият урок на българската история е, че ако не се делим и сме заедно, винаги ще успяваме.'' Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на честването на Съединението в Неделино, предаде Агенция "Фокус".

"Честит национален празник, Денят на Съединението. Денят на българското обединение. Има нещо много символно и красиво, че точно на този ден сме тук в красивото Неделино- символ на патриотизъм, на родолюбие, на това как хората могат да обичат родината си, да бъдат заедно и да градят бъдеще. Имаме празник - цели 45 години град.''

''Уважаеми дами и господа, малко са примерите в българската история на такова могъщество на един народ. Преди 134 години нямаше разлика между князе и комити, обикновени българи, четници, общественици, писатели, интелектуалци, чужди дипломати, които застанаха в едно, изправиха се срещу политически кроежи и интереси на Великите сили, за да защитят обединението на един народ. Голяма е ролята на водачите, но най-голямото им качество и роля е това, че успяха да кажат на българите: "Вие българи сте хора със самочувствието и ако един договор може да разкъсва територии, няма сила, която да разкъса душите ви, желанието ви да бъдете заедно и не може да разкъса един народ". Затова всички бяха рамо до рамо. Затова успяхме. Винаги в българската история, когато не се делим, а сме заедно, винаги успяваме. Това е големият урок на българската история'', каза още тя.

''Днес ще се чуят много красиви думи, ще има ново припомняне на факти, на история, но най-важното, което трябва да направим днес е да знаем урока на тази история. Често пъти ще чуете нямаме кауза, имаме кауза, уважаеми дами и господа. Тя не може да бъде друга и различна от тази да имаме модерна, просперираща, стабилна България. Дом за всички нас, дом за децата ни. Да направим така, че да не ходят по гурбета, да имат своите семейства, своята кариера и своето бъдеще. Това е урокът на Съединението на България отпреди 134 години'', допълни Йотова.

''Уважаеми дами и господа, ние хората с родопска кръв сме от друго тесто. Твърди, понякога по-строги, но преди всичко родолюбци. Планината ни прави такива. Ние знаем колко е важно да бъдем заедно, да подаваме рамо на този, който има нужда, да подаваме ръка един на друг, за да бъдем добри, не само към себе си, но и към тези, които идват след нас. Жителите на тази красива община знаят цената на това да бъдат заедно. Те са добрият пример за всички българи. Те са добрият пример за днешната действителност. Не можем повече да успеем, когато се разделяме", подчерта Йотова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама