Взимат спешни мерки за ограничаване на разпространението на морбили в София

08:00, 20 фев 19 25 1137 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мобилен кабинет за поставяне на ваксини срещу морбили ще бъде разположен от днес в столичния квартал "Христо Ботев". Ваксинирани ще бъдат всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, установени от общопрактикуващите лекари без данни за имунизация или с пропуск в имунизационния статус.

В „Христо Ботев“ вече са регистрирани два случая на заразяване с болестта на пациенти без имунизация.

По инициатива на Столична община в четирите общински многопрофилни болници в столицата - Първа МБАЛ, Втора МБАЛ, Четвърта и Пета МБАЛ, също ще заработят кабинети за безплатна ваксинация. Те отварят от 21 февруари.

Откриването на мобилния кабинет в квартал „Христо Ботев“ идва след указанията на Министерството на здравеопазването, според който всички общопрактикуващи лекари в страната трябва да издирят неваксинираните деца и младежи до 18 години и да бъдат ваксинирани срещу морбили.

Инкубационния период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама