Маркет Линкс: Мая Манолова с най-високо одобрение в София

10:37, 14 авг 19 / Политика 25 4473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

София изглежда готова за промяна на управленския модел. Най-значимите основания за този извод са оттласкването на софиянци от политическото начало и обръщането им към гражданското. Традиционно, местните избори са със значително по-силен мажоритарен елемент от парламентарните, но и предпочитанията към независими кандидатури и относително ниската подкрепа за партиите са ясно отчетливи.

Това сочи регионално проучване възложено от OFFNews и проведено от Маркет Линкс през месец август 2019 в град София. 

Поляризацията в отношението към Йорданка Фандъкова би могла да бъде разглеждана като следствие от мащабния отзвук, който получиха няколко събития през последната година. На първо място това е ремонтът на централната част на града, протестите на граждани срещу презастрояването, както и съмненията за прикрити икономически интереси в предложения за обсъждане план за Борисовата градина. Постиженията като развитието на метрото, въвеждането на нощен транспорт и общото подобряване на градската среда са основните аргументи на подкрепящите настоящия кмет. И все пак, като основни проблеми на града се разпознават тези, в които общината не успя да постигне особено видими резултати за гражданите.

Изходните позиции на най-често споменаваните в публичното пространство потенциални кандидатури на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова показват известно предимство на омбудсмана. Първо то се разкрива на ниво одобрение, като тук неизбежно трябва да бъде направена уговорката, че в момента публичният образ на г-жа Манолова е неотделим от нейната институционалната роля. На второ ниво е по-високата, декларирана подкрепа, в колкото и условна конфигурация да е тествана тя.

Настоящите резултати дават основание да се очаква известна промяна и в партийната конфигурация в общинския съвет. Демократична България, която се легитимира с резултата си на изборите за Европейски парламент, дава заявка добро представяне в конкуренцията на БСП, която също има шанс за втора политическа сила.

Одобрение на национални и местни политически личности:

Oмбудсман Мая Манолова е публичната фигура с най-високо одобрение в София, което е с около 3% пониско от регистрираното на национално ниво през месец юли.

Идентичното сравнение за Румен Радев показва, че президентът се ползва с одобрението на повече от половината от софиянци, но, от друга страна, това резултат, който е с 10% по-нисък в сравнение със страната (64%).

Общественото мнение в София е разделено в отношението си към кмета Йорданка Фандъкова с практически изравнени дялове на позитивната и негативната части на скалата. Непосредствено след дадената заявка за създаването на политически проект, Слави Трифонов се ползва с одобрението на малко над 1/3, толкова колкото и премиерът Бойко Борисов. Лидерът на БСП Корнелия Нинова е с най-ниския резултат сред тестваните личности с одобрение от всеки пети имащ право на глас в столицата.

 

Отношението на гражданите на София към водещите политически сили показва по-различна картина от тази в страната. Спецификата се състои в по-високите относителни дялове на симпатизиращите на ВМРО и Демократична България, за разлика от по-ниските резултати за БСП и ДПС. Управляващата партия постига относително сходни резултати на национално ниво (положително отношение 33%) и в София. Важно е да се има предвид, че тези нагласи са само косвен индикатор за потенциалната подкрепа на партиите на предстоящите местни избори.

 

Електорални нагласи – първи тур:

Два месеца и половина преди изборите и в ситуация, в която повечето потенциални участващи в кампанията за кмет на София не са официално обявили кандидатурите си всеки резултат следва да бъде разглеждан само като отражение на моментните обществени нагласи. Въпреки това, в евентуалния политически сблъсък между Мая Манолова и Йорданка Фандъкова, настоящия омбудсман има известно предимство, което е и пряк резултат от констатираните разлики в одобрението на едната и другата публична фигура. Първата заявена кандидатура на Борис Бонев дава заявка за добро представяне на предстоящите избори, като може да се очаква относително висока мобилизация на подкрепящите мажоритарната кандидатура на „План за София“. Със сигурност може да се каже, че предстоящото обявяване на кандидатурата на Демократична България за кмет на София и евентуалното участие, под каквато и да било форма, на Слави Трифонов, ще окаже значително влияние върху електоралните нагласи преди местните избори.

 

Електорални нагласи – СОС:

ГЕРБ е партията с най-висока степен на одобрение в София, но също така и с най-значим потенциал преди гласуването за СОС на изборите през октомври. Като много интересна се очертава битката за второто място, за което БСП и Демократична България са с напълно изравнен резултат. Макар и да се очертава като абсолютен фаворит за т. нар. „патриотична ниша“ в политическото пространство, ВМРО все още не успява да достигне потенциала, който има сред периферията си.

 

Проучването е проведено в периода 1-6 август със смесен метод на регистрация – пряко-лично интервю и онлайн анкета. Модел на извадката е квотна матрица по пол и възраст. Размерът на извадката е 505 души на възраст над 18 години в 50 гнезда. Целевата група са имащите право на глас в София. Поръчител е OFFNews.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама