Валери Симеонов: Да пазим паметта за Хайтов – така пазим българската духовност

16:38, 15 сеп 19 / Политика 25 3199 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Днес сме тук, за да отбележим 100 години от рождението на най-великия съвременен българин - Николай Хайтов. Хайтов е символ, Хайтов е емблема, Хайтов е таран срещу всичко това, което руши българската народност, идентичност и духовност“.

Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов днес, по време на отбелязването на годишнината от рождението на българския писател, драматург и сценарист пред паметника му в Борисовата градина в София. За да почетат паметта на Хайтов дойдоха активисти и симпатизанти на НФСБ, журналисти от ТВ СКАТ, граждани.

„Това е Хайтов. А ние сме, вярвам, войници от тази армия, която върви по стъпките на Николай Хайтов и води ежедневните битки за идеалите и принципите, които той постави пред нас“, каза още Валери Симеонов.

Лидерът на НФСБ припомни, че само преди няколко дни НФСБ и ТВ СКАТ представиха в Народното събрание сборник с разкази и спомени за Николай Хайтов. „Живи разкази“, съставена от Диана Славчева съдържа малко известни досега спомени за Хайтов, излъчвани единствено по ТВ СКАТ и публикувани на страниците на изданието й – в. „Десант“.

На 16 септември предстои да бъде открита паметна плоча на Николай Хайтов в Мездра, изработена от единия от синовете му, стана ясно още по време отбелязването на годишнината.

„Да продължим да работим за увековечаване на името на Николай Хайтов, защото народната памет не е даденост – тя се постига с целенасочени и последователни действия. Да продължим да работим за България“, призова в заключение Валери Симеонов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама