Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар ще подкрепя стартиращи български фермери и занаятчии

11:13, 18 сеп 19 25 2747 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

18 септември 2019 г., София На 12 октомври 2019 г. Женски пазар ще бъде домакин на първия фермерски пазар „Пендара“, който ще подкрепя стартиращи български фермери и занаятчии, ще промотира нови производители и продукти, както и иновации на основата на националното ни гастрономическо наследство. В първия фермерски пазар, който се организира от Фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД се очаква да участват повече от 50-тина малки стартиращи български ферми и занаятчии. Амбицията на организаторите е фемерският пазар да стане традиционен и да се провежда всяка събота на Женски пазар. 

„Пендара“ е изцяло нов модел на фермерски пазар, който ще бъде представен на столичани за първи път. Ние целим да покажем малките ферми и занаятчии в България и да се фокусираме върху българския вкус. Искаме да представяме храната чрез кулинарни щандове и демонстрации на българската кухня от различни краища на страната. Това ще правят както шеф готвачи, които ще готвят с продуктите на фермерите, така и атрактивни гости, които ще показват тайните на родния вкус. Ще има и Академия за обучения на млади фермери.“, казва Гергана Кабаиванова, управител на фондация „LocalFood.bg“.

Платформата на фермерския пазар е с капацитет над 100 участника, разделени в два блока и три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“, които ще бъде разположени на  Женски пазар в пространството между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий”.  

„Неслучайно различният фермерски пазар ще се проведе тук, в сърцето на Женски пазар. Именно най-старото столично тържище е било и сега все още е средище на българското производство, така че решихме по естествен път да подкрепим стартиращите български ферми и занаятчии. Столичани и гости на София ще могат да си купят както плодове и зеленчуци, така и вкусни занаятчийски храни, но едновременно с това ще им подарим едно ново преживяване на фермерски пазар. Амбицията ни е този пазар да се провежда всяка събота, като първото издание вече събра повече от 30-тина участника и то месец преди крайния срок за записване“, заяви Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД, общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.

До този момент сред записани за участие във Фермерски пазар „Пендара“ са малката семейна ферма Green Living Farm, която предлага пъдпъдъчи яйца и уникална паста с тях.  Ферма Ярлово е производител на фермерски продукти от краве мляко,  а фермерската мандра „Кеффа“ предлага овче и краве млечни продукти. „Ангус Кетъринг“ произвежда телешко месо и продукти от него, които обаче ще бъдат приготвяни на място и това се очаква да бъде една от атракциите за посетителите на пазара. „Томконсерв“ пък е семеен производител на лютеници и зеленчукови пастети по стари селски рецепти, а ферма „Венец“ е фермерски кооператив, който ще предложи плодове и сокове на столичани. Във фермерските зони на пазара ще бъдат включени още производители на традиционни пестили, занаятчийски хляб с квас, мед и пчелни продукти, био вина и оцети и много др.

В трите основни зони на Фермерски пазар с приоритет са включени стартиращи малки фермери и занаятчии, които са регистрирали своето производство не по-късно от последните 3 години. Това е периодът, през който единият от  организаторите на инициативата, Фондация „LocalFood.bg“, с подкрепата на Фондация „Америка за България“, развива своята образователна и менторска дейност за инкубиране на микро предприятия за местни храни. Именно затова сред участниците ще бъдат включени много бизнес инициативи, чието начало е било подпомогнато от фондацията. Освен стартиращи производители обаче, фермерски пазар „Пендара“ ще приеме и други малки фермери и занаятчии, които отговарят на условията да бъдат включени -  да предлагат местни храни, произведени по натурален и занаятчийски начин.

Платформата на фермерския пазар включва и кулинарна зона, в която ще участват ресторанти, street food инициативи и шеф готвачи, като целта е да се акцентира върху възстановяването на българския вкус и родното производство. Те ще предлагат на посетителите на пазара храни и напитки, приготвени с български съставки, но представени като многообразие от кухни – от традиционната българска, през бургерите в американски стил, до тенденциозните течения в безмесното, безглутеновото, безлактозното и др. видове диетично хранене. Сред водещите участници в кулинарната зона ще бъдат Андре Токев с неговия проект ORYZA и шеф Росен Чакъров, чието шоу „Живодар - кулинарни истории на две колела“ ще представя автентичните български продукти, произведени от новите участници на пазара.

Фермерски пазар Пендара предвижда и малка арт зона, в която ще бъдат представени творчески изделия от естествени материали, но също така и натурална, ръчно приготвена козметика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама