СБЛЪСЪК: Манолова vs. Фандъкова

07:30, 17 окт 19 / Сблъсък 25 7588 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Десет дни преди софиянци да направят своя избор кой да е следващият кмет на София, ТОПНОВИНИ ви предоставя възможността да видите различните гледни точки на основните претенденти за титлата "Кмет на София" - Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. 

  

 

Коя  е първата задача, с която ще се заемете, ако спечелите доверието на столичани?

 Ще отворя - заседанията на Столичния общински съвет за гражданите. В   момента те формално са публични, но на практика са недостъпни за хората и   това е нарушение на всякакви писани и неписани закони и предизборни обещания, за прозрачност и участие на гражданите във взимането на решенията.

 

 От опит знам, че няма един ден с една задача. Ако не придвижваш поне   десетина задачи на ден като кмет на София, значи градът стои на едно   място. Следващите години са много важни. Вече водим разговори със стратегически инвеститор във високотехнологичното производство. За гражданите това означава икономически ръст и доходи. За тези години София излезе на картата на градовете, които привличат международни компании. Това е резултат от развитие на инфраструктурата, добро образование и стабилност. Работата в града не трябва да спира и аз имам готови задачи от първия ден.

През ноември и декември трябва да завършим тестовете на системите на третата линия на метрото. Трябва да представим конкретните планове с маршрутите за довеждащ транспорт от кварталите до спирки на метрото. Затова сега вървят и процедурите за нови електробуси за кварталите "Овча Купел", "Горна Баня", "Люлин", "Витоша ВЕЦ Сименово". До края на годината трябва да защитим пред новия общински съвет проектите за изграждане на канализация, за които спечелихме 400 млн. лв. безвъзмездни средства по ОПОС.  От първия ден продължава работата по решаване на тежки казуси с презастрояването в "Младост", "Овча купел" и "Обеля". През ноември трябва да сме напълно готови с първата общинска система за измерване на качеството на въздуха. Поела съм ангажимент през декември да работи мобилното приложение и всички да могат да получават данни в реално време на телефона си. Зад всеки от проектите в програмата ми стои график, финансиране и цел.  И една много важна задача, за решаването на която имам конкретен план - възстановяване на Княжевския и Драгалевския лифт. Достъпът до планината трябва да се подобри - с лифтовете, с нови линии на градския транспорт и буферни паркинги в подножието.

Какво трябва да се промени в столицата и достатъчен ли е един мандат за видими резултати?

 Видимите резултати, когато са „ремонт на ремонта” и нагласени за приятелски   кръгове обществени поръчки, не подобряват житейската перспектива на   хората. Управляващият сега кмет говори за бетон и асфалт, за километри, трасета и пари, но аз искам да говорим за хората. София да е чиста, светла, почтена и зелена, е цел в името на хората и по-добрия им живот. Когато софиянецът има относително високи доходи, в сравнение с хората извън София, но няма място за детето му в детската градина в квартала; трябват връзки, за да го запише в училище, когато се разболее, го разхождат по спешните приемни на поне две-три болници, а при инцидент в училище няма кой да му окаже първа помощ; когато диша мръсен въздух, а до училището му се продава марихуана, то тогава самият столичанин не твърди, че е добра житейската му перспектива. Тоест не става дума просто за доходи, а за качество на живот на хората. За усещането им за щастие – имат ли го? Ще променим именно това – моделът на управление, подчинен на бетон, асфалт и кмет в сянка, вместо на гражданите и с тяхно участие. В програмата ми за мандата са заложени над 340 мерки и сме идентифицирали близо 200 проблема на хората, на столичани, не на приятелските кръгове, които да усвоят публичния ресурс сега и в последните 14 години. И ако ме питате откъде ще финансирам тези мерки, нека кажа: първо, бюджетът на общината е 1,7 млрд. лв. годишно и ако не се краде, парите ще стигат. Второ, категоричните мерки против корупцията и ще са първото, което ще приложа, за да спре насочването на парите на хората към приятелските кръгове, вместо към подобряването на живота на хората в София.

 

 Резултати се постигат с постоянна работа всеки ден и с ясна посока на   развитие. Аз мисля в срокове, а не в мандати за проектите на града.   Мандатното мислене е за хора, които искат поста заради властта, а не за да свършат работа. На база опита и на постигнатото знам много ясно какво трябва да се промени.

Първо, трябва да насочим допълнителни инвестиции за работа в кварталите още в бюджета за следващата година.  Ангажиментът ми е конкретен -  ремонт на кварталните улици и междублоковите пространства. Готови сме и с програма за изграждане на общински паркинги. Това е един от най-належащите проблеми в големите жилищни квартали.

Второ, допълнителен контрол на всички фирми, които работят в града.  Работата показа къде са грешките и какво трябва да променим.  Затова цялото строителство - от планиране, през проектиране, до строителство - ще е на едно място, за да се носи ясна отговорност и да има ежедневен контрол. Фирмите, които искат да работят в София трябва да носят и професионална отговорност за некачествена работа. Така ще знаят, че могат да изгубят лицензите си и правото да упражняват дейността, ако не работят качествено. Въвеждаме и стандарти за градския дизайн и стандарти за качество, за всеки елемент в градската среда.

На трето място, но не и по значение, реформа в работата на администрацията. Това е изключително сериозна реформа за електронни услуги, дигитализация и електронни обществени поръчки. Тях имаме готовност да стартираме още през ноември.  Всичко, което общината предлага трябва да е удобно и бързо за гражданите и бизнеса, а не те да губят време по опашки, събирайки документи от гише на гише. Това ще остане в историята.

И още една задължителна промяна, трябва да променим Общия устройствен плантова е законът на града, който казва къде какво може да се строи и развива. Това е законният начин да подредим строителството, да спрем презастрояването, да определим височините и местата на високите сгради.  Вече направихме една промяна в Закона за устройство на София, в който ограничихме височините и казахме, че високи сгради трябва да има само на определени места. Сега е важно да определим къде и да го направим с широк дебат. Готова съм с още промени – увеличаване на отстоянията между сградите, увеличени изисквания за паркиране и за озеленяване. Това са мерки срещу презастрояването, а не голи обещания.

Кои са трите най-важни проекта за София? Каква е тяхната стойност и с какви срокове се ангажирате?

 Доизграждането на Околовръстното шосе и вътрешните рингове, за да   се спре преминаването през центъра, когато отиваш от единия до   другия край на града. Това е най-важният за хората инфраструктурен проект.

Детска градина и ясла за всяко дете в София. В момента чакащите деца са над 7000, а до края на мандата този проблем ще бъде решен.

Връщането на достъпа на хората до Витоша е много важна задача. Сега планината е достъпна, с градския транспорт, само през уикенда, а ние ще въведем транспорт и през делничните дни. Освен това и двата лифта не работят – и Княжевският, и Драгалевският. Ще възстановим работата им, въпреки че скептиците са много и смятат частния икономически интерес за по-силен от публичния. Аз категорично не смятам, че е така.

 

 Мога да изброя от ноември, веднага след изборите, това, което трябва да   се свърши за София по дати. Това са все ключови проекти, които не   трябва да допуснем да спрат, защото това означава да не станат.

Имаме 3 месеца да започнем подготовка за финансиране на двете разширения на третата линия - към "Слатина" и към "Левски". Ако искаме до 2025 г. тези нови 9 км да са готови, трябва работа от първия ден. Знам как да го направя, защото съм защитила строителството на 42 км метро, това са 80% от всички метро линии, които изградихме за 10 години.

Ключово за развитието на София е извеждането на транзитния трафик от града. Вече започна строителството на участък от Южната дъга и проектираме участъка от бул. "България" до "Люлин". Трябва да изградим връзките с околовръстния път и със северните територии - това са бул. "Рожен”, "Илиянско шосе", "Източна тангента", "Ломско шосе”"- по всеки от тях работим в момента с  отчуждаване и планове. Трябва да завършим и вътрешните рингове - бул. "Т. Каблешков" и "Филип Кутев" - всеки софиянец знае колко е важно това, защото е връзката на бул. "Цар Борис III" със "Симеоновско шосе".

На трето място, имаме 2 месеца, за да гарантираме с план и с проекти, че 400 млн. лв. за канализация, които защитих, ще бъдат инвестирани в София. С тях до 2023 г. можем да покрием с канализация близо 90% от територията на общината.

Имаме 3-4 месеца, в които да гарантираме новите трамваи и електробуси за довеждащия транспорт. Лично съм осигурила тези 217 млн. лв. безвъзмездни за електротранспорта на София. Срокът за довеждащият транспорт е догодина, заедно с пускането на третата линия.

Догодина можем да започнем първият етап от Зеленият ринг – от гара "Пионер" до "Слатина". Това е линеен парк с велоалея по старите жп линии. 8 са новите паркове, по които работим и са в различен етап на подготовка. Догодина ще можем да изграждаме този в "Оборище" на ул. "Черковна" и линейния парк по бул. "Македония".  

Важно е да продължим строителство на ясли и детски градини в новите квартали. Това е истинският начин да помагаме на родителите - с места и добра грижа за децата им.

По какви въпроси бихте се допитали до гражданите и как те могат да имат по-активна роля в управлението на града?

 Първо, допитването до столичани, което ще направя, е за инсталацията   за горене на боклука – нека хората да кажат искат ли или не да се прави   тази инвестиция за над 300 млн. лева. Второ, гражданите ще получат възможност да присъстват на заседанията на СОС. Трето, ще има публична система за онлайн отчитане на гласуването на общинските съветници.

 

 На първо място, гражданите трябва да имат информация за всичко, което   се прави и планира в града. И  на второ място, трябва да могат да се   включват в обсъжданията и взимането на решения. Затова и променихме реда за провеждане на обществени обсъждания. Сега те участват още на ниво задания за проекта. За мен е важно и участието на професионалните общности в дебатите. Гражданите трябва да чуват експертни решения и реални факти, за да могат да преценяват. Готова съм с предложение за референдум за функциите на второто крило на Централната минерална баня. Задължително я реставрираме, както направихме с първото крило. Сега има спорове - дали да е към музея за история на София или баня. И двете дейности изискват публичен ресурс, но нека гражданите определят за какво. Сега е модерно да се казва, че по всяка тема ще се прави референдум. Г-жа Манолова обяви, че така ще решава коя улица да ремонтира. Това освен, че е откровено бягство от отговорност е неработещо и ще доведе до пълен блокаж на работата. Не знам дали това се предлага от неразбиране на кметската работа изобщо, или е откровен опит да се залъгват хората. И в двата случая, показва пълно неразбиране на работата на кмета, темпото на работа и отговорността, която той носи.

Бихте ли назовали имената, които ще влязат във вашия екип и ще направите ли структурни промени?

 Въпросът за структурните промени касае г-жа Фандъкова, не мен. Аз ще   поканя в екипа си хора с доказана експертиза и почтеност, без да ги   деля на леви, десни и центристи. Включително част от сегашните ми опоненти в изборите ще бъдат поканени в екипа ми.

 

 Да, още в началото на моята кампания обявих, че правя големи промени в   екипа ми. Това се отнася както до листата за общински съветници, така   и до екипа в общината. Проф. Иво Петров е до мен в листата. Това е един от най-успешните световно признати кардиолози и инвазивни хирурзи. Човек, на когото разчитам за електронно здравеопазване в общинските болници и ДКЦ.  Той има и отличен управленски опит. Проф. Асен Николов - един от най-добрите акушер-гинеколози, началник на Родилно отделение на Майчин дом. С него ще работим за общинската детска поликлиника, която предлагам да изградим. Арх. Ивайло Петков - един от най-острите критици по проекти на общината, който спечелих на своя страна и на страната на професионализма в работата ни. С него ще работим за промяна на устройствени план, ограничаване на презастрояването и въвеждането на стандарти за качество на материалите и елементите в града. Адв. Георги Георгиев - млад преподавател по право в СУ. Разчитам на него за всички промени за повече контрол на строителните фирми и контрол при обществените поръчки. Това, което предлагам е не само нови хора, но и хора, които застават с имената си, с идеите и професионализма си. Така разбирам носенето на отговорност.

Къде седите вие в политическата скала ляво-дясно?

 Аз съм кандидат на гражданите. Не деля хората по политическите им   предпочитания, не съм го правила и като омбудсман. Споделям тезата на   предходния френски президент Никола Саркози - че кадърни хора има във всички партии и аз ще работя с всеки почтен човек. Непочтените също могат да разчитат на енергичния ми отпор.

 

 Аз имам много ясни ценности и политически възгледи, които никога не съм   променяла. Не си играя с цветовете и не харесвам пребоядисването като   политическо поведение за търсене на постове и кариера. Това ми е дълбоко чуждо като манталитет и разбиране. Моята кандидатура за кмет на София е подкрепена от най-голямата дясна партия в България - ГЕРБ и най-старата – СДС. Това е ясна политическа идентичност, с програма и цели. Въпросът за подкрепата е ключов, защото това е въпросът кой носи отговорността за решенията, които се вземат. Софиянци помним онези "икономически мнозинства" по интереси, които са взимали някои от най-пагубните за София решения. Днес никой не носи отговорността за тях - как така "Мария Луиза" и Летният театър в Борисовата са се оказали апортирани в частна фирма, архивите говорят, но никой не носи отговорност затова. Кмет, който се договаря с различни групи, за да прокара през съвета едно или друго решение, не е кмет, а брокер. Виждаме, че това се предлага като тип поведение от други кандидати и то е истинската опасност за града.

Защо хората да гласуват за вас на 27 октомври?

 Защото моделът на управление на София от 14 години насам трябва да   бъде променен – това искат гражданите, които търсят по-добра житейска   перспектива и София да е мястото, което да им я даде.Имам експертизата, имам екипа, имам енергията за тази промяна. Както решавах проблемите на гражданите като омбудсман, така ще го правя и като кмет - аз отговарям. Номерът ми в бюлетината е 75.

 

 Софиянци са интелигентни и разумни, те сами ще решат за кого да   гласуват. Това, което аз предлагам е да продължим развитието, като ускорим   темпото на работа. И то с конкретни проекти за по-чист въздух, по-малко трафик, повече зелени площи, повече места за култура и спорт, нов училищен кампус за световни училища и университети, които да дойдат тук. Виждаме опитите изборите в София да се използват за други цели – да обслужат личната амбиция и жажда за власт. Но  това са кметски избори, те са за решения от първия ден. София няма време за губене.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама