Калоян Паргов: Парите на хората от данъци и такси трябва да им се връщат под формата на грижа

11:10, 17 окт 19 25 1833 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Парите на хората от данъци и такси трябва да им бъдат връщани под формата на грижа от страна на Столична община", каза лидерът на БСП - София и водач на листата на социалистите за общински съветници Калоян Паргов в ефира на БНТ. Той коментира и възможността за повече свобода на районните кметове в управлението на бюджетните средства. Калоян Паргов отбеляза, че това е идея на БСП от над 20 години.

"Има два начина това да се случи", обясни той. Първият е чисто законодателен. "За това обаче липсва необходимото мнозинство в Народното събрание, което да гласува промени в серия от закони. Тоест няма политическа воля в парламента. Вторият е по-лесен. За него е необходима политическа воля в Столичния общински съвет. Защо между 20 и 40% от данъците и таксите, които влизат в централния бюджет от районите, да не бъдат връщани там под формата на инвестиции? Мога да дам конкретен пример. В "Лозенец", да речем, сумата от данъци и такси, които плащат живеещите там, е 25 милиона лева. Говоря условно. Защо например 30% от тях да не бъдат връщани в района под формата на инвестиции за ремонт на вътрешнокварталните улици, за облагородяване на междублоковите пространства, за изграждане на детски площадки. Ето така част от данъците и таксите, които гражданите плащат, може да влизат в бюджета на района под формата на капиталови инвестиции. По този начин хората ще видят грижата на Столична община за тях", каза Паргов.

Лидерът на БСП - София отново заяви, че БСП няма никакво намерение да вдига данъците и таксите. Според него, бюджетът на Столична община в последните години е напълно достатъчен, а проблемът е в начина на разходването му. Затова е необходима промяна в модела на управление на Столична община и по-ефективно планиране на разходите с цел решаване на конкретни проблеми на хората, обясни той.

"Откакто през 2015 година БСП насочи вниманието към кварталите, кметът Фандъкова все влиза в тях. И до ден-днешен влиза", коментира Калоян Паргов. "Ние нямаме нищо против, че и другите партии експлоатират тази тема. Това показва, че ние сме открили голям проблем, който всички заедно трябва  да решим", добави той.

Лидерът на БСП - София направи елементарна сметка за ремонт на километър от квартална улица. Според него, ако всяка година Столична община планира 50 милиона лева в бюджета за ремонт на кварталната инфраструктура, за предстоящия 4-годишен мандат на новия Столичен общински съвет ще бъдат оправени 400 км от уличната мрежа в София.

"Защо да не планираме изграждането на 10 чисто нови детски градини през следващите 4 години? Цената за строителството на една е около 2,5 милиона лева. Така ще имаме малко над 1000 нови места за деца в градините и ще намалим недостига, с който Столична община се бори толкова години и все не може да се справи", каза Калоян Паргов.

Според него, широко разтвореното ветрило за подкрепа на гражданския кандидат за кмет на София Мая Манолова е доказателство за голямата нетърпимост на хората към досегашното управление на Столична община. "Мая Манолова се заяви в последните години като гласът на народа, коментира Калоян Паргов - Като личността, която обръща внимание и на най-малките проблеми и търси начини да ги решава. Мая Манолова има огромния шанс след 3-ти ноември да продължи да го прави, но вече в ролята си на кмет на София".

Калоян Паргов добави, че провалът в управлението на ГЕРБ в София през последните години се дължи на липсата на прозрачност, професионализъм и грижа за хората. Той се обърна и към служителите в администрацията на Столична община, за да ги успокои, че няма да има "червена метла", ако Мая Манолова стане кмет и БСП, а не ГЕРБ, има мнозинство в СОС. "Знам, че плашат хората с уволнения. Искам да им кажа да бъдат спокойни. Няма нищо вярно в тези твърдения. Професионализмът и експертизата на служителите ще бъдат основен принцип в работата, а не партийната принадлежност", заяви Калоян Паргов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама