„Сова Харис“: На първи тур Фандъкова води на Манолова с 6,5%

10:13, 21 окт 19 25 2265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Победителят в кметските избори в София ще се определи на балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, сочи изследване на социологическата агенция „Сова Харис“, проведено по поръчка на „Труд“.

На първия тур досегашната кметица на столицата би получила 31,2% от всички гласоподавателите на общината, а бившият омбудсман – 24,7%. На втория тур очакванията са Фандъкова да вземе 37,6 на сто, а опонентката й Манолова – 28,5%. Коалицията ГЕРБ-СДС ще бъде с най-много общински съветници. 

Оценката на столичани за града

В основата на предпочитанията на софиянци извън традиционната политическа ориентация стои и оценката за развитието на София през последните години. Най-голяма е групата на хората, които считат, че за общината са направени доста неща, но има още какво да се желае - 40%. Освен тези хора се очертават групите на даващите приоритет на постигнатото и на считащите резултатите за незадоволителни. Делът на всяка една от последните две групи е два пъти по-малък от този на първата - 20%. При тази постановка може да се направи извода, че успех на изборите ще постигнат кандидатите, които успеят да убедят гласоподавателите, че със своя екип ще надградят постигнатото, като същевременно реформират досегашния управленски модел. Изразено схематично, ситуацията може да се представи като борба в центъра на терена. Играта по крилата ще има само спомагателна роля.

2/3 заявяват, че ще гласуват

Предстоящите избори в столицата се отличават с това, че се открояват двама главни претенденти, подкрепени от силни екипи и основните политически партии. Това противоборство формира облика на цялостната кампания. Първият ефект е избирателната активност. Повече от 2/3 от избирателите в столицата заявяват, че ще гласуват. Дори да допуснем, че не всички ще изпълнят намерението си, можем да очакваме, че спрямо избирателните списъци активността ще бъде около 60%. Такова участие в избори в България обичайно регистрираме на парламентарен вот. Трябва да отбележим, че този път изборите в столицата придобиха характеристиката на национални. Кампанията се води главно по националните медии, за разлика от всички останали общини. Също така и резултатите ще имат отражение в национален мащаб. Сред останалите претенденти за кметкия стол извън оста Фандъкова-Манолова има открояващи се политически фигури. Широкият спектър от предложения също допринася за по-масово участие в изборите.

Досегашният кмет е с най-висока подкрепа

Изследването регистрира най-висока подкрепа за настоящата кметица Йорданка Фандъкова – 31,2% от гласоподавателите в общината. Сред заявилите, че ще гласуват, това представлява малко над 40%. Този резултат не е изненада, като се има предвид оценката за нейната досегашна работа, както и това, че зад нея стои управляващата партия и екипът, който в момента контролира общината. Основният ѝ опонент Мая Манолова получава 24,7% от всички избиратели в Столична община или малко над 35% от заявилите, че ще гласуват. На пръв поглед разликата е преодолима. Балотажът изглежда сигурен, като се има предвид, че още около 7 кандидати ще получат най-малко 1% от гласовете.

Интригата се пренася във втория тур. Съществуват предварителни очаквания, че значителна част от избирателите на третата политическа сила в столицата – градската десница – може да застанат срещу ГЕРБ, т.е. да заложат на промяната. Резултатът от настоящето проучване не потвърждава тази хипотеза. Напротив, преоценката в нагласите си, която правят избирателите на традиционната десница, е в обратна посока. Част от тях директно се насочват към кандидата на ГЕРБ-СДС още на първи тур. А хората, подкрепили десницата на първи тур, на балотажа или се определят за Йорданка Фандъкова, или заявяват, че няма да гласуват. Евентуален резерв за Манолова може да дойде от гласовете на другите леви и граждански кандидати като Георги Кадиев и Борис Бонев. Бившият омбудсман може да развие потенциала си още сред така наречените „нови софиянци“, които са се заселили в града през последните години. Тази немалка група хора засега няма обособено политическо представителство. В същото време очаквано е, че служителите на съсредоточените в столицата държавни институции, общинските администрации и представителите на едрия бизнес ще застанат преимуществено зад настоящия кмет. Тези предпоставки обуславят това, че дистанцията на балотажа се увеличава.

ГЕРБ-СДС с най-много общински съветници, но БСП увеличава тежестта си

Борбата за мнозинство в Общинския съвет също предлага заплетена интрига. Резултатите показват, че коалицията ГЕРБ-СДС ще има най-голям брой съветници. Групата им обаче ще е по-слабо представена в сравнение със сегашния Общински съвет. Групата на БСП ще увеличи значително своята тежест, като вероятно ще се утрои в сравнение със сегашното положение. Данните показват, че със сигурност представители в Столичния парламент ще излъчат още Демократична България-Обединение и ВМРО-БНД. Явно, чрез коалиция с тези формации ще се търсят варианти за съставяне на мнозинство. По-голямата избирателна активност ще повиши и прага за излъчване на общински съветници. Поне пет формации – АТАКА, Партия на ЗЕЛЕНИТЕ, ВОЛЯ, АБВ и Коалиция НФСБ са на границата за влизане в Общинския съвет – имат регистрирана подкрепа 1-1,5%. Вероятно заветната граница ще бъде около 1,6% от гласувалите. Колко от гореизброените формации ще я преминат не може да се каже в момента, но може да се предположи, че тези, които я преодолеят, ще имат важна роля при формирането на следващото мнозинство в СОС.

Изследването е проведено в периода между 9 и 16 октомври 2019 г. То е представително за пълнолетното население на Столична община, стратифицирана по признаците местоживеене, пол и възрастова група. Генералната съвкупност е 1 101 776 пълнолетни жители на Столична община. 1% на извадката съответства на ~1102 души. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,0%. Методът на регистриране на информацията е стандартизирано face-to-face интервю, провеждано в дома на респондента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама