Мръсен въздух и днес, текат проверки на горенето на отпадъци (Обновена)

08:20, 11 дек 19 25 3977 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 7:30, Обновено в 8:20

 

Жълт код за гъста мъгла е обявена в 15 области на страната. Предупреждението е в сила за цяла Северна България, както и за северозападната част от страната и област Благоевград, съобщи НИМХ

Уредите на Изпълнителната агенция по околна среда продължават да отчитат висока концентрация на фини прахови частици. В 14 града на страната показанията са над нормите. Тази сутрин, въздухът е особено замърсен във Видин, София и Пловдив.

Акцент на деня: Борим смога с белезници

Снощи инспектори са влезли във всички близо 900 апартамента в осемте блока на бившите виетнамски общежития в "Красна поляна". Има съставени 8 акта, защото са горени отпадъчни материали - остатъци от дограми, дивани, които са опасни, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия.

От общината обявиха, че това са редовни проверки. Целта е да се види с какво се отопляват хората в квартала. Глобите са от 5 до 50 000 лева.

Гражданските системи са направени от сензори, следим данните само ориентировъчно, но взимаме данни само от станциите, монтирани от НИМХ. Най-сериозния проблем през зимата е от битовото отопление, затова най-голямото замърсяване е през нощта, каза Фандъкова.

Йоана Христова: Замърсяването на въздуха зависи от метеорологичните условия

"В няколко района на София имаме проблем с нерегламентираното изгаряне на отпадъци – хората виждат това от прозорците си. Затова поисках законовите промени, които да регламентират това като престъпление", обясни Фандъкова исканото от ГЕРБ инкриминиране на горенето на отпадъци.

МОСВ в момента разработва наредба за регулация на търговците, които продават мокри дърва или въглища, които замърсяват. Наред с рестриктивните мерки предприемаме и насърчителни и работим по инсталиране на очиствателни инсталации напълно безплатно, допълни кметът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама