Борис Бонев с предложение за по-бързи мерки при замърсен въздух в София

13:05, 13 яну 20 25 1535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският съветник Борис Бонев внесе в Столичния общински съвет доклад, с който предлага промяна на Механизма с мерки срещу замърсяване на въздуха. В него се залагат намалени критерии за въвеждане на мерки срещу мръсния въздух и допълнителни мерки за намаляване на замърсяването и предпазване на децата. Целта на изменението е да се реагира адекватно и навременно, а така да бъде защитено здравето на столичани, съобщиха от "Спаси София".

"Предлагам намаляване на критериите за влизане в сила на различните мерки. В момента най-строгите мерки влизат при стойности на замърсяването от над 200 µg/m3, което е 4 пъти над пределните норми. Не съм съгласен да чакаме въздухът да стане отровен, за да реагираме. Затова и в моето предложение, максималната степен на замърсяване вече е 150 µg/m3 , което е в съответствие и с критериите на Световната здравна организация”, заяви общинският съветник Борис Бонев и допълни, че за първи път в механизма влиза и отчитането на замърсяването с още по-опасните ФПЧ2.5, които досега не бяха вземани предвид.

Съставиха два акта за горене на отпадъци в София

“Предлагам промяна и на критериите за въвеждане на “Зелен билет”, така че да може да бъде въвеждан по-често и навременно, като мярка срещу замърсяването от трафика. Вместо да се налага да дишаме опасен въздух няколко поредни дни, “Зелен билет” ще може да се въвежда при прогноза за високи нива на ФПЧ или един ден на замърсяване над 100 µg/m3. За сравнение, в момента този праг е двойно по-висок - 200 µg/m3. Официалните данни показват, че въвеждането му струва на общината едва 17 000 лева. Тази мярка ще привлече и повече пътници в градския транспорт и затова съм заложил и задължение ЦГМ да намали интервалите по основните линии в тези дни”, допълни Борис Бонев.

В доклада си Бонев предлага и отправянето на предписания от кмета на Столична община към директорите на училищата да прекратят всички активности на открито в дните с високи стойности на замърсяване на въздуха.

“Целта е да се припомни на ръководствата, че децата са най-уязвими към респираторни заболявания и алергични реакции. С тази мярка се цели превенция за децата, но и успокоение за родителите им, че училището е взело всички необходими мерки за предпазването им,” допълва Борис Бонев.

Отново замърсяване на въздуха в пет софийски района

От Спаси София допълват, че в дните с най-драстично замърсяване кметът на Столичната община ще може да въвежда напълно безплатен градски транспорт, да ограничава движението на МПС-та, както и да забранява отоплението на твърдо битово гориво в някои части на града.

“Недопустимо е над 900 софиянци да умират всяка година заради опасния въздух, затова са необходими безкомпромисни мерки. Но нека успокоя съгражданите си - всички те ще се случват по ясно разписани и предварително комуникирани с гражданите оперативни планове, така че всеки да може да бъде подготвен”, завърши Борис Бонев от "Спаси София".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама